FIA neupustí od svého záměru omezit foukané difuzory

FIA neupustí od svého záměru omezit foukané difuzory

FIA informovala týmy v sobotu ráno v Montrealu, že množství výfukových plynů, kterými motor zásobuje difuzor i bez přidání plynu, ještě letos omezí.

FIA původně zamýšlela zákaz tohoto systému už od španělské Velké ceny, ale své rozhodnutí odložila na zasedání Technické pracovní skupiny, které se uskuteční ve čtvrtek v Londýně. Naznačila, že omezení by mělo platit od červencové Velké ceny Velké Británie. Zároveň navrhne změnu technických předpisů pro rok 2012, které tento systém zakážou úplně.

Technický ředitel Williamsu Sam Michael potvrdil, že týmy byly informovány o plánu FIA, a že čtvrteční schůze bude o tom, jak nejlépe realizovat rozhodnutí automobilové federace. "FIA dala svoji pozici velmi jasně najevo," řekl. "Detaily chce probrat ve čtvrtek, ale Charlie (Whiting) říká, že horké a studené foukání budou zakázané od Grand Prix v Silverstonu."

V roce 2012 bude muset výfukový systém končit 330 mm za osou zadních kol, tedy na úrovni zakončení difuzoru. Tím se omezí jeho vliv.

Whiting na španělské Velké ceně řekl, že FIA jednala o situaci kolem foukaného difuzoru ze strachu, aby týmy nevyužívaly karosérii vozu až příliš. "Prostudovali jsme si data a vyšlo najevo, že to, co jsme považovali za přínosnou funkci, se mění na něco, co je podle našeho názoru používáno nelegálně," konstatoval.

"Výfukový systém má za účel odsávat plyny z motoru, a když nepřidáváte plyn, tak už to nedělá. Takže je využíván k ovlivnění aerodynamických vlastností vozu. My jsme přesvědčeni, že je to v rozporu s článkem 3.15 Technický pravidel."

Doporučujeme

Články odjinud