FIA: Někdo uvnitř FOTA bojkotuje snahy o dosažení dohody

Jde nejspíše o Renault nebo BMW.

FIA obvinila některé týmy ve sdružení FOTA, že bojkotují snahy o dosažení dohody. Té přitom bylo podle FIA téměř dosaženo minulý týden.

Jednání s FIA se zúčastnili zástupci Red Bullu, Brawnu, Ferrari a Toyoty. Podle FIA bylo dosaženo dohody nad technickými pravidly pro rok 2010, jejichž součástí je technická asistence nově nastupujícím týmům. Bylo taktéž odsouhlaseno, že představy FIA a FOTA ohledně snižování nákladů jsou "velmi blízké" a že se mají setkakt finanční experti za každou stranu a dohodu finalizovat.

Ohledně výtek FOTA na adresu FIA a jejího způsobu vedení sportu federace nabídla prodloužení Concordské dohody z roku 1998 až do roku 2014, aby se předešlo dlouhým vyjednáváním o nové podobě smlouvy.

"To bylo pozitivně přijato všemi přítomnými s tím, že budou tento návrh diskutovat s FOTA," praví se dále v prohlášení FIA. "FIA je proto velmi překvapena zjištěním, že někteří členové FOTA, kteří nebyli jednání přítomni, mylně prohlašují, že žádné dohody dosaženo nebylo a že jednání bylo jen ztrátou času.

Je zřejmé, že uvnitř FOTA existuje element, který je odhodlán zabránit jakékoli dohodě bez ohledu na škody, které může sport utrpět."

FIA v závěru informovala, že zveřejní detailní a dokumentovaná fakta z jednání s FOTA. Hlavním zdrojem budou nejspíše zápisy z jednání. Několik dní před tím přitom FOTA informovala, že zveřejní konkrétní seznam výtek, které na adresu FIA a její způsob práce má.

Jak FIA sama potvrdila, na jednání byli přítomni zástupci Red Bullu, Brawnu, Ferrari a Toyoty. Dá se říci, že Christian Horner reprezentoval současně i Toro Rosso a je známo, že McLaren (Mercedes) je spíš zdrženlivější s ohledem na svou podmínku. Jelikož Force India a Williams nejsou v této chvíli členy FOTA, elementem, který má FIA na mysli, tak může být už jen BMW a/nebo Renault.

Doporučujeme

Články odjinud