FIA má problém! Grand Prix Austrálie za dveřmi a závod nemá kdo řídit

FIA má problém! Grand Prix Austrálie za dveřmi a závod nemá kdo řídit

Laurent Mekies odchází z FIA a míří k Ferrari, ke kterému nastoupí v září. Už v Austrálii ale bude chybět a to dost citelně.

Laurent Mekies měl u FIA pod palcem bezpečnost. Stál tak třeba za vývojem svatozáře. Pro FIA je to sice ztráta, ale bezpečnost jezdců v různých sériích jeho konec určitě neohrozí.

Mekies ale působil také jako zástupce ředitele závodu formule 1. V této pozici měl řadu specifických úkolů. Staral se třeba o předstartovní procedury, zahřívací kolo a úvodní kola závodu. Charlie Whiting závod odstartuje, poté se vrací ro ředitelství závodu, což je ta poněkud méně známá místnost na okruhu se spoustou monitorů, odkud se celý závod řídí. Mekies měl také na starosti povolání safety caru a vyvěšení červených vlajek.

FIA bude mít velký problém, aby za týden našla vhodného kandidáta, který Mekiese nahradí. Jsou k tomu potřeba specifické zkušenosti a znalosti.

Podle Autosportu je možné, že bude narychlo povolán zpět Herbie Blash, který na této pozici pracoval 20 let do konce roku 2016. 

Blash působí i nadále v motorsportu. Pracuje pro Yamahu a v sérii Porsche Supercup. Příští víkend má být na závodech superbiků v Thajsku, ale podle Autosportu by nakonec mohl být v Melbourne.

Alternativou je dočasné povolání zkušeného ředitele závodu z jiné série FIA.

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud