FIA kvůli poskakování příští rok změní pravidla | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

FIA kvůli poskakování příští rok změní pravidla

Mezinárodní automobilová federace chystá pro příští rok drobné změny pravidel, aby zabránila poskakování.

F1 má před sebou dva závody – ve Francii a Maďarsku. Poté bude následovat tradiční letní přestávka. Prvním závodem po letní přestávce bude opět tradičně Velká cena Belgie ve Spa.

A je už snad definitivní, že právě ve Spa začně plně platit technická směrnice, která omezí poskakování. 

FIA bude měřit vertikální oscilace a vyhodnocovat je pomoci speciální metriky, kterou si týmy budou moci plně vyzkoušet už za týden na Paul Ricardu. Kromě toho se zaměří také na flexibilitu podlah.

Otázkou je, zda FIA nepřichází s křížkem po funuse, protože aerodynamické poskakování už týmy patrně vyřešily. Dokonce i Mercedes přiznává, že kdyby se dnes jelo znovu například v Baku, nebyl by v této oblasti možná úplně nejlepší, ale byl by na tom mnohem lépe.

FIA však věří, že řešit vyřešené má stále smysl. FIA podle webu The Race tvrdí, že i když se tento efekt „v posledních několika závodech zdánlivě snížil, jezdilo se se na okruzích, kde se očekávalo, že bude nižší než jinde.“

Pokud se tento problém nebude řešit, očekává se, že se v budoucích závodech znovu objeví. FIA navíc předpokládá, že vývoj vozů pro rok 2023 povede ke „zhoršení efektu“, protože vozy budou produkovat více přítlaku.

Včera se sešel Technický poradní výbor, na kterém se diskutovalo o čtyřech změnách pravidel pro příští rok:

  • okraje podlahy budou zvýšeny o 25 mm,
  • dále bude zvýšeno hrdlo difuzoru pod podlahou,
  • budou zavedeny přísnější testy bočního průhybu podlahy
  • bude nasazen přesnější senzor pro měření oscilací.

„Tato opatření budou v nejbližší době předložena k posouzení a schválení Světové radě motorsportu, neboť je nezbytné, aby týmy formule 1 měly jasno v předpisech, podle kterých budou navrhovat své vozy.“

Doporučujeme

Články odjinud