FIA dá ve vrcholných orgánech motorsportu větší prostor ženám | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

FIA dá ve vrcholných orgánech motorsportu větší prostor ženám

Mezinárodní automobilová federace (FIA) se rozhodla navýšit podíl žen v rozhodovacích funkcích v motorsportu, když podle nových regulí musí být ve Světové radě motorsportu a jejím Senátu větší zastoupení žen.

Na valném shromáždění FIA, které se konalo v Ženevě a tento týden také virtuálně, byla přijata řada rozhodnutí týkajících se změn pro rok 2021, včetně opatření k navýšení počtu žen ve funkcích FIA.

Byly odsouhlaseny změny týkající se Světové rady motorsportu, která například schvaluje kalendář formule 1 a dalších motoristických disciplín spadajících pod FIA. V budoucnu do ní budou muset být zvoleny minimálně tři ženy.

„Shromáždění odsouhlasilo důležitost dosažení vyváženosti zastoupení pohlaví a rasy a vytvoření rozmanitější a inkluzivní kultury zajištěním lepšího zastoupení mužů a žen ve Světové radě motorsportu a Senátu,“ stojí v prohlášení FIA o rozhodnutích valného shromáždění.

„Shromáždění souhlasilo se změnou složení Světové rady motorsportu, která bude mít minimálně tři zástupce od každého pohlaví z řad viceprezidentů pro sport a zvolených členů. Dále byla dohodnuta úprava vnitřních předpisů FIA Komise žen v motorsportu tak, aby jí předsedala žena. Prezident Komise má právo být členem Světové rady motorsportu.“

Ze současných 28 členů Světové rady motorsportu jsou pouze dvě ženy. Jako Prezidentka FIA Komise žen v motorsportu má své místo vicemistryně světa v rallye z roku 1982 Michele Moutonová. Začátkem prosince letošního roku byla jako další členka zvolena Amina Mohamedová z Keni.

Změny i v Senátu FIA

Na shromáždění byly rovněž odsouhlaseny změny týkající se Senátu FIA, který spadá pod Světovou radu motorsportu a věnuje se zejména finančním záležitostem a politice.

Z šestnácti členů Senátu musí být alespoň jedna žena na čtyři členy, kteří jsou voleni Světovou radou motorsportu, Světovou radou pro mobilitu a cestovní ruch a které navrhuje prezident FIA Jean Todt.

Krok k větší rozmanitosti na nejvyšších pozicích FIA přichází na konci roku, ve kterém řídící orgán FIA používal heslo #PurposeDriven.

„Jde o souhrn závazků FIA. Týkají se bezpečnosti, bezpečnosti na silnicích, životního prostředí, genderové vyváženosti, diverzity. Je to více globální. Je zřejmé, že mluvíme hodně o životním prostředí. Všechny členské státy hovoří o změně klimatu,“ řekl Todt.

„Jako regulátor a zákonodárce v celém světovém motorsportu a jako největší organizace využívající silnice po celém světě je naprosto nezbytné, abychom mluvili o udržitelnosti, životním prostředí, znečištění. Nesmíme však zapomínat, jak moc se angažujeme v oblasti bezpečnosti, bezpečnosti silničního provozu a dalších tématech.

„Poprvé v historii bude nyní povinné, aby ženy byly ve Světové radě motorsportu a v Senátu FIA. Toho potřebujeme dosáhnout.“

Doporučujeme

Články odjinud