FIA chystá úpravu bodování pro zisk superlicence, F2 bude mít větší hodnotu

FIA chystá úpravu bodování pro zisk superlicence, F2 bude mít větší hodnotu

Technický ředitel šampionátu formule 2 Didier Perrin prozradil, že bodovací systém Mezinárodní automobilové federace (FIA) pro udělení superlicence pro formuli 1 bude přepracován tak, aby budoucí piloti F1 museli šampionátem F2 "téměř povinně" projít.

Šampion formule 2, evropské formule 3, formule E, IndyCar a kategorie LMP1 v rámci Mistrovství světa ve vytrvalostních závodech v současné době získá v rámci bodování pro zisk superlicence potřebných 40 bodů.

Každý pilot, který chce získat superlicenci potřebnou k závodění ve formuli 1, musí na základě svého umístění v nižších šampionátech získat maximálně během tří let čtyřicet bodů v rámci bodování FIA pro zisk superlicence.

Při představení nového vozu formule 2 Perrin řekl, že systém superlicence bude změněn tak, aby více propagoval šampionát F2 tím, že úspěšné piloty odmění větším bodovým ziskem v rámci tohoto bodování.

„Systém superlicenčních bodů bude přepracován,“ řekl pro Motorsport.com. „Bude díky tomu téměř povinné závodit ve F2 - teoreticky to nebude povinné, ale bude to preferovaná cesta do F1.“

„Je to velice důležité, chceme nějakým způsobem ocenit konkurenceschopnost jezdců spíše než jejich peněženku. Hodně to podpoří F2, jelikož to bude kategorie, která jezdcům dává nejvíce bodů a nejlepší technickou přípravu na F1.“

„Brzy to bude zveřejněno, nechci mluvit za FIA, jelikož je to věc FIA, ale všechno to bude provedeno tak, že F2 se stane téměř předpokladem pro F1.“

Šampionát GP2 se před letošní sezónou přejmenoval na F2 a Mezinárodní automobilová federace jej vzala pod svá křídla. FIA má díky tomu pod svou patronací formulové šampionáty od formule 4 (F4) až po formuli 1 (F1).

Na oficiálním představení vozu F2 pro rok 2018, který je opatřen systémem ochrany hlavy halo, byli přítomni také Ross Brawn a Charlie Whiting, který naznačil do budoucna bližší spojení F2 a F1.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud