FIA chce změnit pozici zrcátek. Impulsem byl incident Vettela

FIA chce změnit pozici zrcátek. Impulsem byl incident Vettela

FIA se chce během maďarské grand prix sejít se zástupci týmů. Tématem mají být změny zrcátek.

Zrcátka jsou velmi důležitá. Jezdec samozřejmě potřebuje vědět, co se děje za ním. Pro aerodynamiky a inženýry jsou to ale jen další kilogramy navíc, které navíc mají negativní vliv na aerodynamiku. 

FIA chce nyní zrcátka pozměnit, aby jezdci viděli lépe. Čerstvým impulsem byl incident mezi Vettelem a Sainzem v kvalifikaci an GP Rakouska. Jezdec Ferrari uvedl, že Sainze neviděl.

Podle Autosportu pak technický delegát FIA Jo Bauer provedl několik testů viditelnosti u Vettelova ferrari, aby zjistil, kolik toho jezdec mohl vidět.

Problém představují vyšší bočnice a nižší zadní křídlo. FIA chtěla zrcátka upravit už dříve. Připravila změny v oblasti pozice zrcátka. Středový bod zrcátka měl být 640 mm nad referenční rovinou a 450 mm od středu vozu. Tolerance měla být 5 mm.

Nyní se musí zrcátka podle článku 14.3.3 technických pravidel nacházet pouze v rozmezí 200 až 550 mm od středové osy vozu a výška není omezena. 

Změny by ale musela schválit světová rada motorsportu a navíc se ukázalo, že v pravidlech mohou být mezery. FIA návrh stáhla a téma chce v Maďarsku probrat s týmy. 

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud