FIA chce dřívější čas startu v Austrálii, pořadatelé nesouhlasí

FIA chce dřívější čas startu v Austrálii, pořadatelé nesouhlasí

Mezinárodní automobilová federace požaduje dřívější start Velké ceny Austrálie. Pořadatelé o tom ale nechtějí slyšet.

Závody v Asii nebo Austrálii mají pro fanouška jeden nepříjemný důsledek – jedou se kvůli časovému posunu brzy ráno. Čas závodu by mohl být v ještě méně příznivou dobu, kdyby se jel v klasických 14 hodin místního času. V Melbourne by například závod začínal už ve 4 ráno.

Pro Evropana přijatelný kompromis se ale může snadno vymstít. Stačí aby pršelo, start byl odložen nebo došlo k přerušení závodu a dostaneme se do období, kdy zapadá slunce.

Doporučení vyšetřovací komise

  • Pravidlo „4 hodin“: Start závodu by měl být nejpozději 4 hodiny před západem slunce (netýká se nočních závodů). Je také doporučení se vyhnout obdobím dešťů zvolením jiného termínu závodu. Více v článku FIA zveřejnila závěry vyšetřování Bianchiho nehody

Komise, která vyšetřovala nehodu Julese Bianchiho, dala doporučení, aby se časy startů posunuly. Jedná se o doporučení, které má zvýšit bezpečnost, neexistuje důkaz, že by špatné světelné podmínky hrály při nehodě významnou roli.

Pořadatel závodu v Austrálii ale podle Herald Sun o změně nechce ani slyšet. Závod tak začne jako obvykle v 17:00 (v 7:00 u nás). 

Dalším závodem, kde by FIA mohla prosazovat změnu, je Malajsie. 

Doporučujeme

Články odjinud