FIA by ráda zavedla ve formuli 1 body jako u řidičských průkazů

FIA by ráda zavedla ve formuli 1 body jako u řidičských průkazů

Trest zákazu startu by se ve formuli 1 mohl v budoucnu stát relativně častým, pokud se Mezinárodní automobilové federaci podaří zavést systém trestných bodů na superlicence.

Aby jezdec mohl závodit ve formuli 1, potřebuje superlicenci od FIA. Federace ji chce spojit s body, aby bylo trestání jednoznačnější a spravedlivější.

"Rádi bychom měli systém, a budeme o něm diskutovat s týmy příští středu v Brazílii, který by byl podobný tomu, který je u řidičských průkazů," vysvětloval delegát FIA Charlie Whiting.

"Sbírali byste body na superlicenci, a až byste jich měli 12 nebo kolik, museli byste vynechat závod. O tom budeme diskutovat."

Systém nejtěžších trestů by se tak zprůhlednil, protože například letos byli mnozí toho názoru, že zákaz startu měl kromě Grosjeana dostat také Maldonado za četné incidenty.

"Body se vám budou načítat za všechny tresty, zatímco teď když dostanete napomenutí za pozdní příchod na tiskovou konferenci nebo předváděcí jízdu jezdců (před závodem), nejsou to jezdecké prohřešky," pokračoval Whiting.

"U toho systému se superlicencí by se to počítalo vše, ať už by to bylo za bod nebo dva. Takhle bychom to chtěli mít, ale asi to nebude jednoduché (prosadit), což ovšem ve formuli 1 není nic."

Doporučujeme

Články odjinud