FIA a FOTA našly možné řešení: ročník 2010 bude přechodný

Nové týmy dostanou úlevy, rozpočtový strop se zvedne.

FOTA a FIA se ve středu v Londýně dohodly na možném kompromisu, kterém je přechodné období roku 2010. V něm bude rozpočtový strop navýšen (odhadem na 100 milionů liber) a budou z něj vyjmuty určité nákladové položky. Noví uchazeči si budou moci oproti původním předpokladům koupit celé šasi od jiného týmu, levně nakoupit i další komponenty a stávající týmy budou sdílet know-how.

Stávající týmy jsou také ochotny se zavázat F1 do roku 2012, což doteď neplatilo pro všechny z nich.

Toto řešení bylo probírano již během Velké ceny Monaka, ale konkrétních závěrů dosaženo nebylo. Velkými odpůrci byly zejména Ferrari a Toyota.

Podle zjištění F1sports se další jednání mezi FIA a FOTA, které předsedá prezident Ferrari Luca di Montezemolo, vedla s cílem přesvědčit Ferrari tak, aby ani jedna ze stran sporu neztratila tvář. Očekává se, že Toyota by mohla zůstat bokem, neboť zvažuje svůj odchod z formule 1.

Zákaznické šasi jsou velkým sporem několika posledních let. S cílem nalákat nové uchazeče FIA zavedla možnost koupit si šasi jinde, ale proti tomu protestovaly zejména Williams a Spyker (dnešní Force India), které podaly žalobu. FIA otočila a po období tolerance je od roku 2010 jasně deklarována povinnost, že tým musí být konstruktérem svého vozu. Předmětem dohody je posunutí této deklarace o jeden další rok.

Uzávěrka přihlášek je tento týden v pátek. Obvyklým termínem je listopad, ale FIA termín posunula s cílem nedat stávajícím týmům příliš prostoru na manévrování. Požadavky FOTA na jeho opětovné odsunutí Max Mosley v Monaku zamítl.

Formalizace dohod v současné době probíhá a očekává se, že by měla být ukončena před vypršením termínu. Proslýchá se, že iniciátorem kompromisu je McLaren Mercedes tým, který je v podmínce za lživou aféru po Velké ceně Austrálie. Tuto roli týmu McLaren a jeho dodavatele motorů naznačil i šéf stáje Martin Whitmarsh.

Doporučujeme

Články odjinud