FIA a Ecclestone představí alternativní motor – 2,2 litrový V6 biturbo

FIA a Ecclestone představí alternativní motor – 2,2 litrový V6 biturbo

Jean Todt a Bernie Ecclestone se spolčili a hodlají představit alternativní motor.

Auto Motor und Sport a Motorsport.com přišli s hodně zajímavou zprávou. 

Není tajemstvím, že nové pohonné jednotky způsobily mnoha lidem pořádné bolesti hlavy. Mercedes dominuje a je otázkou, zda se ho podaří Ferrari dohnat, Red Bull je na pokraji odchodu z F1 a McLaren bojuje s Manorem. Kromě toho tvoří pohonné jednotky příliš velkou položku v rozpočtech menších týmů a v neposlední řadě nové pohonné jednotky zrovna neoslnily fanouškovskou základnu.

Bernie Ecclestone a FIA proto obešli výrobce a týmy a hodlají představit řešení. To má mít podobu v alternativním motoru – půjde o 2,2 litrový šestiválec s biturbem. V diskusi je ještě možnost přidání KERSu. Konkrétně má jít do značné míry o agregát, který dnes pohání vozy IndyCar, kde ho staví Chevrolet a Honda.

Motor má stát kolem 6 milionů dolarů a rozhodně to nemá být alternativa pro chudé z konce startovního pole. Svým výkonem se má vyrovnat Mercedesu.

Motor bude mít samozřejmě vyšší spotřebu, takže jeho zavedení bude možné až od roku 2017 – zájemci budou muset postavit vůz okolo větší nádrže.

Podle Auto Motor und Sport hodlá duo Ecclestone, FIA už příští týden vyhlásit výběrové řízení. Favoritem by mohla být firma Ilmor, kterou vede Mario Illien. To je člověk, který rozhodně ví, jak se dělá dobrý motor.

Pokud se informace potvrdí, máme zaděláno na válku FIA, Ecclestone na straně jedné a výrobci pohonných jednotek na straně druhé. Celé to může být také hra – Todt a Ecclestone mohou blafovat ve snaze přinutit výrobce snížit ceny pro zákazníky. Tím by se ale nevyřešily všechny ostatní problémy, které nové pohonné jednotky přinesly a které vadí zejména Ecclestonovi.

Foto: Getty Images / Clive Rose

Doporučujeme

Články odjinud