Ferrarigate: Soupeři jsou naštváni. Je teď podvádění legální?  | Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Ferrarigate: Soupeři jsou naštváni. Je teď podvádění legální?

S pohonnou jednotkou Ferrari nebylo vloni vše v pořádku. Místo trestu ale přišla neobvyklá dohoda.

Konec předsezónních testů obvykle nepřináší zásadní zprávy. Jezdci i šéfové týmů už řekli vše, co říct mohli, týmy jsou myšlenkami v Austrálii a všichni se těší domů. Letos ale 10 minut před koncem testů odpálila FIA bombu.

Federace uzavřela vyšetřování pohonné jednotky Ferrari, která vloni vzbuzovala pozornost až do doby, kdy FIA vydala dvě technické směrnice. „Ferrari přišlo o výhodu, protože přestali podvádět,“ řekl Verstappen v USA v reakci na ztrátu Ferrari na rovinkách. Binotto souvislost popřel. Scuderia si prý hrála s nastavením, aby zlepšila rychlost v zatáčkách.

Nyní FIA vyšetřováni uzavřela. Nikoho by nevzrušovalo, pokud by uvedla, že žádné porušení pravidel nenašla, bude s týmy dále spolupracovat atd. Uvedla ale něco jiného: „FIA oznamuje, že po důkladném technickém vyšetřování dokončila svou analýzu fungování pohonné jednotky týmu Scuderia Ferrari a dosáhla s týmem dohody.“

Uzavření dohody s přiznáním viny není ve sportu zase tak neobvyklé, ale v tomto případě nedošlo k žádnému veřejnému vyšetřování, mezinárodnímu soudu FIA a ani nebyly uveřejněny podrobnosti o dohodě.

„Toto rozhodnutí otevírá dveře všem týmům. Nyní má každý šanci podvádět. Je to skandál,“ uvedl jeden z šéfů týmů pro Auto Bild.

„Je to narušení hospodářské soutěže a mluvíme o spoustě peněz.“

Podle italských médií mohla celá kauza začít únikem důvěrných dokumentů z Ferrari. Píše o tom Corriere della Sera i novinář Leo Turrini.

Foto: Getty Images / Rudy Carezzevoli

Doporučujeme

Články odjinud