Ferrari změní kvůli Abú Zabí proces rozhodování během závodů

Ferrari změní kvůli Abú Zabí proces rozhodování během závodů

Chyba při volbě strategie Fernanda Alonsa v posledním závodě sezóny přiměla Ferrari přehodnotit způsob rozhodování. Důležité kroky bude muset podpořit víc lidí.

"Musíme zajistit, aby se na jistých rozhodnutích podílelo víc lidí. Zodpovědnost nemůže ležet jen na jednom člověku," vysvětloval technický ředitel Ferrari Aldo Costa pro La Repubblica. "Vytvoříme ´vzdálenou garáž´, což bude skupina lidí doma v továrně, která bude mít spojení vysílačkou. Mimo závodní okruh je méně tlaku a více jasnozřivosti."

Podobným způsobem funguje také McLaren, ten má rovněž skupinu odborníků v továrně ve Wokingu, která má přístup ke všem datům ze závodu, je izolovaná od okolního světa, a tudíž má i větší klid pro racionální rozhodování. Vedení týmu z boxové zdi s ní konzultuje své postupy.

Costa přiznal, že Ferrari v Abú Zabí vážně pochybilo. "K závodu jsme nepřistoupili s cílem dosáhnout co nejlepšího výsledku, ale zaměřili jsme se na průměrný výsledek, který by nám postačil," uvedl. "A když něco takového uděláte, tak stačí drobnost, Petrov nebo třeba safety car, a je po všem. Tohle už nikdy."

Konečný výsledek závodu byl pak pro Ferrari studenou sprchou, z které se dlouho vzpamatovávalo. "Když Fernando projel cílem, byli jsme jako polití studenou vodou," vzpomínal Costa. "Pět nebo deset minut jsme jen zírali na monitory. Nikdo se nehýbal, nikdo si nesundal sluchátka. Nikdo nemluvil. Nikdo nechtěl akceptovat realitu."

Podle Costy se Ferrari stalo v Yas Marině obětí týmových her, čímž naráží na spolupráci Toro Rosso a Red Bullu, ale hlavní příčinu neúspěchu vidí jinde. Trvala celou sezónu. "Aby bylo jasno, šampionát jsme neprohráli kvůli strategii v Abú Zabí, ale protože jsme měli moc pomalý vůz," řekl.

Doporučujeme

Články odjinud