Ferrari: Výsledky z Valencie můžou být zavádějící

Jezdci Ferrari ovládli výsledkové listiny prvních letošních testů ve Valencii, ale šéf týmu Stefano Domenicali odmítl z toho vyvodit pozitivní závěr. Naopak vybídl k opatrnosti.

"Ve formuli 1 se nedějí zázraky," varoval. "Pokud chcete být nejrychlejší, musíte tvrdě pracovat měsíce a měsíce, pak se vyrovnáte soupeřům, kteří mají stejné schopnosti a motivaci jako vy. Nemůžeme si být ničím jistí a neměli bychom se nechat oklamat náznaky, které můžou být zcela zavádějící."

Důvodem pro velkou opatrnost jsou především nová pravidla, která zakazují tankování v závodech. Vozy budou letos vozit až dvakrát více paliva než loni, což výrazně mění jejich hmotnost a ovlivňuje časy na kolo.

"Víme, že s časy z testů, hlavně letos, je třeba nakládat opatrně," připomněl Domenicali. "Nemůžeme zapomínat, jak jsme na tom byli výkonnostně v poslední Grand Prix loňského roku. Stále nás čeká hodně práce, abychom ztrátu dohnali a musíme vyřešit ještě mnoho problémů."

"A nevíme, kolik paliva měly na palubě ostatní vozy. Takže je nemožné udělat si jasnou představu o rozložení sil na trati. Také si možná někdo chce hrát na schovávanou, navíc někteří své vozy musí teprve představit."

První závěry lze ovšem vyřknout v oblasti spolehlivosti. Italové můžou být zatím spokojení. "Více než 1400 odjetých kilometrů jsou dobrým začátkem a musíme zajistit, že intenzivní simulace před debutem na trati přinesou ovoce, abychom mohli v intenzivním testování pokračovat."

Ačkoliv relativní konkurenceschopnost vozu tým hodnotit nechce, přiznal, že zpětná vazba od obou jezdců byla pozitivní.

"Oba byli velmi spokojení s tím, jak to šlo," řekl Domenicali. "Hlavně co se spolehlivosti týče. Oba jsou velmi motivovaní a touží jezdit. Bývalo by bylo frustrující, kdybychom nezačali dobře. Felipe a Fernando vědí, že musíme hodně pracovat a oba už zmínili mnoho věcí, které musíme na voze vylepšit."

Doporučujeme

Články odjinud