Ferrari: Větší pneumatiky? Snad nám o tom řeknou včas

Ferrari: Větší pneumatiky? Snad nám o tom řeknou včas

Jedním z horkých témat posledních týdnů jsou větší pneumatiky. V budoucnu bychom se mohli dočkat místo 13palcových spíše 18 nebo 19palcových pneumatik. Ferrari není vyloženě proti, ale má jednu podmínku.

Pirelli zatím testovalo 18palcové pneumatiky a to nedávno při testech společně s Lotusem. Šlo ale spíše o marketing než sběr dat. Italové by přitom preferovali spíše 19palcové pneumatiky. Dočkat bychom se jich mohli nejdříve v roce 2016 nebo 2017.

Technický ředitel Ferrari James Allison není vyloženě proti, ale má jednu podmínku. Týmy by o tom měly vědět včas.

pirelli-18p.jpg

„Jedna z věcí, která je pro všechny týmy nesmírně důležitá, že máme přesné pneumatiky pro aerodynamický tunel, protože jedna z aerodynamicky nejdůležitějších věcí na voze je pneumatika,“ říká Allison.

„Má extrémní vliv na to, kolik máte přítlaku a přesná reprodukce tvaru skutečné pneumatiky v aerodynamickém tunelu a CFD (počítačová simulace proudění kapalin) je důležitá k tomu, abyste za pomocí těchto nástrojů mohli přesně simulovat přítlak.

Takže ten, kdo bude dodavatelem pneumatik na rok 2017, měl by v případě nasazení 18palcových pneumatik poskytnout pneumatiky pro aerodynamický tunel rok předtím, než je uvidíme na trati.“

Podle Allisona by mohly nové pneumatiky přinést také nové technické nápady.

Doporučujeme

Články odjinud