Ferrari ve druhé polovině sezóny výrazně ztratilo na výkonnosti, připustil Vettel

Ferrari ve druhé polovině sezóny výrazně ztratilo na výkonnosti, připustil Vettel

Sebastian Vettel připustil, že on a Ferrari ztratili šance na letošní titul ve druhé polovině letošní sezóny formule 1 po výrazném propadu výkonnosti.

Ferrari vyšel vstup do sezóny, když Vettel vyhrál první dva závody v Austrálii a v Bahrajnu. Po dalších triumfech v Kanadě a ve Velké Británii však přišlo první a jediné letošní odstoupení, když Vettel chyboval z prvního místa při domácím závodě na německém Hockenheimu.

Po dalším vítězstvi v Belgii Vettel chyboval na italské Monze a skončil až čtvrtý, zatímco Lewis Hamilton z Mercedesu vyhrál čtyři závody za sebou. Sám Vettel považuje právě Itálii za zlomový bod celé sezóny.

„Zaprvé je pěkné, že jsem schopen bojovat o titul. Je evidentní, že první ročníky po mém posledním zisku titulu (v roce 2013) nebyly jednoduché. Myslím, že je pěkné, že jsem v posledních dvou letech zpět v pozici, ve které můžeme bojovat o vítězství a také máme co říct v boji o titul,“ řekl Vettel na předávání cen FIA v Petrohradu.

„Když se ale podíváte na celý šampionát, tak jsme stále byli až příliš daleko. Do poloviny sezóny to vypadalo docela dobře a vyrovnaně, a možná i při závodech ve Spa a v Monze,“ vyzdvihuje Vettel pozitivní části sezóny.

„Pak ale podle mě došlo k výraznému propadu ve výkonnosti, což nám situaci samozřejmě ztížilo. Ve stejnou dobu měl Lewis spolu s Mercedesem sérii velmi dobrých závodů, ve kterých získali spoustu bodů a vítězství. Od té chvíle se ztráta celkem rychle natáhla,“ popisuje čtyřnásobný mistr světa zlomové okamžiky letošní sezóny.

Vettel však věřil, že může svou situaci ještě zvrátit. V Mexiku, dva závody před koncem sezóny, však Hamilton zasadil finální úder a získal titul.

„Myslím, že vždy musíte věřit a bojovat až do konce. Bylo to opravdu Mexiko, kdy jsem si uvědomil, že by to bylo obtížné, a jakmile jsme projeli cílem, tak i nemožné. Do té chvíle jsem ale opravdu nesledoval body tak detailně. Samozřejmě jsem ale věděl, že nám to nevyjde.“

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud