Ferrari teď pracuje hlavně na psychice, přiznává Domenicali

Ferrari teď pracuje hlavně na psychice, přiznává Domenicali

Po uskutečněných organizačních změnách se Ferrari soustředilo na psychiku svého týmu, aby neztratil sebedůvěru po prohraném finále v Abú Zabí.

"Je to jako když hráč tenisu odehraje špatný zápas, nebo jako když někdo při penaltě udělá chybu," srovnával šéf Scuderie Stefano Domenicali. "Musíte se vrátit na hřiště a nesmí se vám třást ruka nebo noha. Musíte se vrátit a hrát."

"Takže co se mě týče, pracuji na psychologických aspektech, protože z technického hlediska máme inženýry, kteří vědí, co mají dělat, ale musí to dokázat v praxi. Z našeho pohledu je třeba mít tým, který nemá z ničeho strach."

Případná ztráta sebedůvěry by se mohla projevit během závodů při rozhodování o taktice. V této disciplíně selhal tým v Abú Zabí a svoji roli musel kvůli tomu opustit Chris Dyer, který rozhodovací proces zaštiťoval.

"Jak jsme řekli minulý týden, chtěli jsme změnu, na okruhu to povede pan Fry, který bude rozhodovat o strategiích jezdců na trati," vysvětloval Domenicali. "A vytvořili jsme nové technické oddělení (operačního výzkumu), které bude podléhat Aldu Costovi (technický ředitel)."

"Operační výzkum bude vylepšovat, nebo řekněme integrovat rozhodnutí týkající se simulátoru, aerodynamického tunelu a designérů, což je takový širší úkol, který se přidává k designu, aerodynamice a konstrukčním výpočtům ve výrobním týmu. Všichni budou pracovat na základě pokynů technického ředitele a dalších rozhodnutí, takže z tohoto pohledu se nic nezměnilo."

Operační výzkum povede Neil Martin, jenž do Maranella přišel z týmu Red Bull Racing. Svoji práci bude vykonávat v továrně. Na okruzích bude za rozhodnutí o strategiích stoprocentně zodpovědný Fry.

Domenicali na Wrooomu také prozradil, že konči v roli viceprezidenta FOTA. Martin Whitmarsh v čele Asociace týmů F1 zůstává.

Doporučujeme

Články odjinud