Ferrari stlačilo čas výměny kol pod dvě sekundy

Ferrari stlačilo čas výměny kol pod dvě sekundy

V japonské Suzuce zřejmě padl nový rekord, v historii formule 1 nikdo nikdy nevyměnil kola monopostu rychleji než mechanici Ferrari. Tedy pokud se tím netají.

Zastávky v boxech zrychlují od chvíle, kdy se ve formuli 1 přestalo tankovat během závodů. Doposud držel rekord Red Bull, který vyměnil kola Marku Webberovi v Malajsii za 2,05 sekundy.

V Japonsku pak padla magická hrannice dvou sekund, Fernandu Alonsovi vyměnili kola mechanici Ferrari za 1,95 sekundy. Žádný jiný tým se touto metou nepochlubil, takže Italové teď drží nový rekord.

Přitom maranellské stáji se daří zrychlovat pravidelně. "V roce 2011 byla dobrá zastávka pod 3,5 sekundy a výjimečná pod 3," vysvětloval provozní šéf stáje Diego Ioverno. "V roce 2012 pak šel průměr na 2,8 sekundy, výjimečná byla za 2,4."

"Dnes je náš průměr 2,48, pořád hovoříme o celkovém času od začátku (pit stopu) po zelené světlo. Pak jsme zaznamenali ten čas v Suzuce jako příklad."

"Důležitá pomoc, která platí pro všechny a která přišla v posledních závodech, bylo stanovení maximální rychlosti v pit lane 80 km/h (dříve 100 km/h). Díky tomu si na to všichni, včetně mechaniků a jezdců, můžou zvyknout od začátku víkendu jako na měřítko (dříve nebylo omezení stejné pro závody a tréninky)."

Za současných pravidel podle Ioverna už čas zastávky dál stlačit moc nepůjde.

Doporučujeme

Články odjinud