Ferrari stále ztrácí, deváté místo Alonsa bylo dnes maximem

Ferrari stále ztrácí, deváté místo Alonsa bylo dnes maximem

Potvrdilo se tak to, co se všeobecně očekávalo. Stáj z Maranella nebude o přední příčky s největší pravděpodobností bojovat ani v Malajsii.

Cílem Ferrari pro sobotní den bylo dostat se mezi nejlepších deset. To se částečně podařilo. Fernando Alonso si vyjel v kvalifikaci na druhý závod sezony deváté místo, kvůli penalizaci Kimiho Räikkönena však nakonec odstartuje jako osmý.

"Byla to dobrá kvalifikace, protože si myslím, že jsme z vozu dostali vše, co jsme mohli. V mém jediném kole v Q3 jsem měl problém s KERS, ale nemyslím si, že by mě to stálo nějaká místa. Rozhodně by ale ta ztráta na pole position byla více vypovídající," usuzuje Španěl.

Zítřejší závod bude podle Alonsa velkou loterií. Existuje totiž velká pravděpodobnost, že bude ovlivněn deštěm. V takovém případě bude nutné zachovat chladnout hlavu a správně odhadnout nejvhodnější chvíli na výměnu pneumatik: "Pokud by pršelo, bude to chtít hodně štěstí přesně určit správný moment pro výměnu pneumatik. Pak se musíme plně koncentrovat, aby to všechno bylo v pořádku. Stejnou koncentraci bude vyžadovat i suchý závod, abychom maximalizovali výkon vozu a pneumatik, které se na této trati velmi opotřebovávají. Start a první zatáčka budou komplikované, protože je toho v sázce hodně."

Výkony Italů jsou i nadále za očekáváním. Alonso nicméně věří, že se blýská na lepší časy. "Víme, že máme před sebou spoustu práce, obzvláště na aerodynamice vozu. Tady je výkon lehce lepší než v Austrálii, což dokazuje, že se vydáváme správným směrem," dodává dvojnásobný mistr světa.

Felipe Massa se ani na druhý pokus do třetí části kvalifikace nedostal. Podobně jako minulý týden v Melbourne, i zde jej trápily potíže s vyvážením vozu. Ty se podle jeho slov podařilo před kvalifikací částečně vyřešit.

"Jasně, nemůžu být s dvanáctým místem spokojen, ale v současnosti víme, že nemáme příliš konkurenceschopné auto: dostat se do Q3 je velmi obtížné a dnes jsem se tomuto cíli mohl pouze přiblížit," podotýká Massa.

"Včera a dnes v posledním volném tréninku jsem nebyl spokojen s vyvážením, ale dokázali jsme to pro kvalifikaci vylepšit, což mi do závodu a do budoucnosti dodává sebevědomí. Myslím, že už začínáme lépe rozumět tomu, jak F2012 funguje, a to je pozitivní."

Brazilec věří, že by v zítřejším závodě mohl dojet na bodovaných pozicích. Připomíná však, že bude velmi záležet na tom, jak bude šetrný k pneumatikám: "Zítra to bude velmi těžký závod, kde o sobě dá vědět degradace pneumatik a kde také bude viset hrozba deště. Doufám, že se mi podaří získat lepší výsledek než toto dvanácté místo."  

Doporučujeme

Články odjinud