Ferrari si z Bahrajnu odváží rozporuplné pocity

Ferrari si z Bahrajnu odváží rozporuplné pocity

Fernando Alonso si splnil svůj včerejší cíl, kterým bylo dokončit závod na sedmém místě. Také Felipe Massa může být spokojen, letos si připsal své první body. AKTUALIZOVÁNO

Po vydařeném startu se španělský pilot propracoval z deváté příčky až na průběžnou pátou. Pak ale následoval propad na konec první desítky během fáze, kdy bylo jeho ferrari obuto tvrdší sadou pneumatik. Díky odstoupení Jensona Buttona nakonec Velkou cenu Bahrajnu dokončil na sedmé pozici, tedy na takové, která víceméně odpovídá současné formě monopostů z Maranella.

Dvojnásobný mistr nicméně podotýká, že kdyby mu po předsezonních testech někdo řekl, že bude po čtyřech závodech ztrácet na lídra šampionátu deset bodů, bral by to všemi deseti.

"Být po čtyřech závodech za vedoucím mužem pořadí o osm nebo deset bodů z celkových sta možných je naprosto nepředstavitelné. Je to něco jako dárek, který jsme v prvních čtyřech závodech dostali. Ceníme si toho a bereme to. Když ale pomineme body, to, co tým trápí, je výkonnost vozu. To musíme do Barcelony napravit," nechal se slyšet Alonso.

Španěla sice těší, že závod dokončil před konkurenty z McLarenu, zároveň však podotýká, že ztráta na Sebastiana Vettela byla po projetí cílem nejvyšší v dosavadním průběhu sezony: "Myslím si, že máme smíšené pocity. Na jedné straně jsme skončili před oběma mclareny, což je něco, co jsme po kvalifikace nečekali, na druhé straně jsme ale sedmapadesát vteřin od vítěze. To je víc než v kterémkoliv jiném závodě v roce 2012."

Alonso si během závodu stěžoval do vysílačky na chování Nika Rosberga, který jej při pokusu o předjetí vytlačil mimo dráhu. Obdobně si Rosberg počínal také o pár kol dříve, když jej předjížděl Lewis Hamilton. Sportovní komisaři se ale rozhodli německého jezdce nijak nepotrestat.

"Jediné, co k tomu mohu říct, je, že být tam místo té široké únikové zóny zeď, nejsem si jistý, že bych se tu teď s vámi o tom bavil," řekl Španěl komisařům.

Následně svým fanouškům vzkázal prostřednictvím Twitteru toto: "Myslím si, že si v příštích závodech užijete zábavu! Můžete bránit pozici, jak se vám zachce, a můžete předjíždět mimo závodní dráhu! Užijte si to!"

Také Felipe Massa měl velmi povedený start do dnešního závodu. Výchozí čtrnáctou pozici proměnil v konečné deváté místo, za které si připsal první dva body v letošní sezoně.

"Je to pěkný výsledek, jsme si ale vědomi toho, že to není ve stylu Ferrari být spokojený s devátým místem. Zcela jistě potřebujeme zlepšit výkonnost vozu tak rychle, jak to jen půjde, abychom byli schopni bojovat o pozice, které za to stojí," podotkl vicemistr světa z roku 2008.

"Rozhodně to nebyl žádný lehký závod, na konci jsme ale odvedli dobrou práci a poprvé v této sezoně jsme skončili na bodech. Myslím si, že včerejší rozhodnutí ušetřit jednu sadu měkkých pneumatik bylo správné. Je škoda, že jsem v boxech ztratil pozici ve prospěch Rosberga: pokud bych dokázal zůstat před ním, možná bych přivezl lepší výsledek," uzavřel Massa.

Doporučujeme

Články odjinud