Ferrari, Red Bull, Lotus a Force India nabídku na test Pirelli nedostaly

Ferrari, Red Bull, Lotus a Force India nabídku na test Pirelli nedostaly

Soupeři Mercedesu si stojí za tím, že je Pirelli letos neoslovilo s nabídkou testovat letošní pneumatiky na letošním voze, jako to učinilo s Mercedesem.

Ferrari, Red Bull, Lotus a Force India zpochybnily další argument Pirelli, kterým se Paul Hembery snažil obhajovat mimořádný test s Mercedesem v Barceloně. Sportovní šéf italského výrobce pneumatik uvedl, že nabídku učinil týmům, přičemž některé měly zájem, některé ne.

"Nemyslím, že jsme ji dostali, nevzpomínám si na to," oponoval zástupce šéfa Force Indie Bob Fernley v rozhovoru pro Sky Sports. "Nejsem si jistý, že to bylo učiněno způsobem, jaký předpokládáte. Možná to byla nabídka na jednání FOTA nebo tak něco, ale ne individuální nabídka týmu. Ale nevzpomínám si, že bychom na toto téma dostali od Pirelli dopis."

Šéf Lotusu Eric Boullier si je také jistý, že jeho týmu Pirelli nic nenabídlo. "Ne," potvrdil. "Naše pozice je taková, že jsou tu platná sportovní pravidla, dokonce je tu dohoda o testování mezi týmy."

"Získáte tím (testováním) výhodu, a jestli to udělali, tak protože si mysleli, že získají výhodu, ano, samozřejmě. Ale hovoříme tu především o porušení sportovního kodexu. Ať už bylo uděleno jakékoliv povolení, měli ho dostat všichni, nebo se o tom alespoň měli všichni dozvědět, a ne že budete někde testovat sami."

Šéf Red Bullu Racing Christian Horner ví jen o nabídce, kterou Pirelli učinilo loni a o které FOTA konstatovala, že není možné ji využít bez změny pravidel. "Takže všechny žádosti o testování byly podle názoru většiny týmů v paddocku mimo regule, tudíž nemožné," dodal.

Ani Ferrari nedostalo nabídku na letošní test s letošním vozem. A i kdyby ji dostalo, ani by o ní neuvažovalo, protože na základě loňských diskuzí vědělo, že je nevyužitelná bez porušení pravidel.

"Dva roky bylo zřejmé, že Pirelli žádalo všechny týmy o jízdy, aby mohlo testovat. Nám bylo jasné, že to není možné uskutečnit se současným vozem," řekl šéf Scuderie Stefano Domenicali. "To je důvod, i kdyby nás formálně požádali, proč jsme nevěřili, že je možné to realizovat."

Doporučujeme

Články odjinud