Ferrari představilo F150, podívejte se na video

Ferrari představilo F150, podívejte se na video

Jako první ze všech odhalila Scuderia Ferrari svůj letošní monopost, v Maranellu spatřil světlo světa F150.

Vůz s interním označením 288 byl pojmenován F150 na oslavu 150. výročí sjednocení Itálie. Ferrari ho představilo tradičně ve své továrně v Maranellu a slavnostního odhalení se kromě členů týmu zúčastnili také prezident Fiatu John Elkann, ředitel Fiatu Sergio Marchionne, prezident Santanderu Emilio Botin a prezident Bremba Alberto Bombassei.

F150 je vybavený systémem na rekuperaci kinetické energie, s jehož používáním má Scuderia zkušenosti z roku 2009, a letošní technickou novinkou v podobě zadního nastavitelného křídla, které přesně vymezují pravidla. Povinná minimální hmotnost vozů byla letos navýšena na 640 kilogramů, takže inženýři měli snazší práci při integraci těchto systémů.

"F150 byl vytvořeno s jediným cílem a nemusím říkat s jakým, protože je to jasné," řekl šéf Ferrari Stefano Domenicali. "F150 bylo vybudováno za základě nových pravidel, takže je důležité, aby bylo od začátku spolehlivé. V prvních testech ve Valencii proto budeme chtít najet co nejvíce kilometrů, pracovat na spolehlivosti a poznat pneumatiky Pirelli. Auto, které zde dnes vidíte, se velmi liší od toho, které nakonec nasadíme do prvního závodu v Bahrajnu."

Technický ředitel Aldo Costa vyčetl hlavní rozdíly ve srovnání s loňským vozem: "Změnila se přední část monokokou, nemůžeme používat dvojitý difuzor. Přední křídlo už není nastavitelné. Další změny se týkají implementace KERS. Také máme vylepšené bezpečnostní prvky, lepší ochranu má kokpit po stranách a u nohou jezdců. A pak je tu nastavitelné zadní křídlo."

V současné formuli 1 je klíčovým prvkem výkonnosti aerodynamika. O jejím vývoji na voze F150 promluvil Nicolas Tombazis. "Zvýšila se přední část vozu, abychom vylepšili proudění vzduchu pod vozem," vysvětloval. "Jezdci tak sedí výš." 

"Střední část vozu se víc snižuje, ale museli jsme do vozu integrovat KERS. Zadní difuzor už není dvojitý. Novinkou je ovládání zadního křídla. Další významnou změnou jsou pneumatiky Pirelli. Pracovali jsme kvůli nim na zavěšení, ale také na aerodynamice, protože mají jiný tvar (než Bridgestony). Museli jsme proto analyzovat jejich dopady na aerodynamiku vozu."

Fotogalerii z představení F150 si můžete prohlédnout ZDE.

Doporučujeme

Články odjinud