Ferrari potvrdilo, že do tréninků nasadí Švarcmana  | Foto: Ferrari

Foto: Ferrari

Ferrari potvrdilo, že do tréninků nasadí Švarcmana

Každý tým formule 1 musí letos nasadit do dvou prvních tréninků mladého jezdce. Ferrari se chystá nasadit Roberta Švarcmana.

Týmy musí do každého ze dvou vozů nasadit v jednom tréninku (celkově tedy ve dvou) jezdce, který ve F1 odjel maximálně dvě grand prix. Teoreticky tak nemusí jít jen o jezdce z formule 2 a formule 3 nebo obecně mladé jezdce.

Zatím jsme v této oblasti příliš mnoho aktivity neviděli. Red Bull nasadil ve Španělsku Vipse, Nyck de Vries se pak ve Španělsku svezl ve voze Williamsu a ve Francii ve voze Mercedesu.

Dění posledních dní pravděpodobně ovlivní také tento program. Není asi moc reálné, že Oscar Piastri bude v prvním tréninku jezdit s vozem Alpine, což bylo určitě ještě před Maďarskem v plánu.

Ferrari hodlá nasadit Roberta Švarcmana. „U& nás to bude Robert Švarcman, který absolvuje naše dva první tréninky,“ potvrdil závodní ředitel Ferrari Laurent Mekies.

„Ještě jsme se přesně nerozhodli, na kterých závodech to bude, ale máte pravdu, když říkáte, že byste si nevybrali závody jako Singapur nebo závody, kde jezdci potřebují více jízd.“

Švarcman je členem Jezdecké akademie Ferrari od roku 2017. V roce 2019 vyhrál F3, o dva roky později byl druhý ve formuli 2 za Oscarem Piastrim.

Nyní je Švarcman bez závodního angažmá, pracuje pro Ferrari na simulátoru. V Maranellu letos spustili nový simulátor, takže se rozhodně nenudil.

„Jsem hrdý na to, že budu moci řídit Ferrari o závodním víkendu, a také mě velmi zajímá ověření korelační práce, kterou jsme s inženýry odvedli na simulátoru,“ řekl Švarcman pro Motorsport.com.

„Strávili jsme spoustu hodin vylepšováním virtuálního vozu a jeho co největším přiblížením realitě. Nyní se nemohu dočkat, až výsledky této práce uvidím na vlastní oči.“

Švarcman se narodil v Tel Avivu a má ruské i izraelské občanství, přičemž závodí pod izraelskou licencí.

„Vždy jsem samozřejmě měl izraelský pas, a proto jsem se v době, kdy se situace mezi Ruskem a Ukrajinou zhoršila, rozhodl požádat o licenci v Izraeli,“ dodal.

Doporučujeme

Články odjinud