Ferrari poodhalilo, proč se zbavilo Räikkönena

"Během dvou dnů viděl Alonso v továrně víc, než jiní za dva roky."

Kimi Räikkönen nedostal na rozloučenou zrovna nejlepší dárek. Mistr světa z roku 2007 odešel soutěžit do Mistrovství světa v rallye a zanevřel na formuli 1. Alespoň dočasně.

Mnozí nedokázali pochopit lehkost, s jakou se Ferrari Räikkönena zbavilo o rok dříve, než na co měl smlouvu. Pak se ale začaly objevovat divné zprávy. Ty první přišly v době, kdy továrnu Ferrari navštívil jeho náhradník v Maranellu, Fernando Alonso.

"Během dvou dnů viděl Alonso v továrně víc, než jiní za dva roky," uvedl v narážce na Räikkönena člen týmu Ferrari, který si nepřál být jmenován. A to zjevně v narážce na tolik diskutovanou Räikkönenovu motivaci.

Räikkönen je známý tím, že si prostě nic nebere k srdci. Žije vlastní život. Právě kvůli tomu ho tolik lidí miluje, zbytek nenávidí. Ferrari ale jako by spadlo do té druhé skupiny. Räikkönen se jim svým přístupem a hlavně uzavřeností a emotivní chladností nehodil do týmu.

F1sports tomuto výkřiku do tmy nevěnoval pozornost. Jenomže nyní přišel šéf týmu F1 Ferrari Stefano Domenicali s výpovědí, která otřásla Räikkönenovou pověstí.

Zkráceně, Alonso je lepší v situaci, kdy auto není perfektní. Ačkoli mnozí označují současné hlášky o Räikkönenovi za povrchní, Domenicali přiznal, že ve vylepšování auta je Alonso lepším pilotem.

"Räikkönen je velmi rychlý, ale také velmi uzavřený," řekl Domenicali. Korespondent televize ITV James Allen ve svém příspěvku poukázal na fakt, že Jean Todt si Räikkönena v roce 2006 zvolil proto, že příliš nemluví, ale zato maká. Ferrari ale začala chybět role lídra, pro kterou byl tak proslulý Michael Schumacher.

Podle Domenicaliho je Alonso podstatně blíže Schumacherovu profilu než Räikkönen.

"V autě, které má na vítězství, byl a je perfektní," řekl Domenicali o Räikkönenovi. "Ale pokud auto potřebuje doladit a tým trochu povzbudit, Alonso je lepší."

Předčasná výměna Räikkönena za Alonsa je nepochybně jedním z největších překvapení letošní sezony. Ale možná nejvíc výstižně to vyjádřil Räikkönenův blízký známý Tony Wilander v době, kdy bylo oznámeno, že Räikkönen ve Ferrari vystřídá Schumachera.

"Kimi není takový perfekcionista. A továrnu nebude navštěvovat tak často jako Schumacher. Jsem si ale jist, že je to dost na to, aby získal titul."

Doporučujeme

Články odjinud