Ferrari oponuje: FIA nám neřekla třikrát, že má Alonso vrátit pozici Kubicovi

Scuderia Ferrari prezentovala svoji verzi událostí z britské Grand Prix, které vedly k penalizaci Fernanda Alonsa za předjetí Roberta Kubici. V něčem se liší od informací, které podal ředitel závodu Charlie Whiting.

Whiting tvrdí, že FIA sdělila Ferrari třikrát, že by měl Alonso vrátit pozici Kubicovi, protože vyjetím mimo trať získal výhodu. Ferrari oponuje, ale i jeho verze faktů ukazuje, že se tento incident začal řešit bez prodlení. Hlavní rozdíl je v použitých výrazech, podle Italů Whiting pouze řekl, že by Alonso "mohl" vrátit pozici polskému soupeři.

Manažer týmu Ferrari Massimo Rivola prezentoval události ze Silverstonu Gazzettě dello Sport. "Není to polemika, jde o vyjasnění důvodů, které stály za určitými rozhodnutími Ferrari po předjetí Kubici Alonsem," řekl.

13:31:05 - Alonso předjel Kubicu v Club a Rivola se okamžitě obrátil na Whitinga s otázkou: "Viděl jste ten předjížděcí manévr? Podle nás tam nebyl prostor pro předjetí." Whiting reagoval na volání po 11 sekundách a po 26 sekundách od předjetí si vyžádal záznam incidentu.

13:33 - Ferrari se necelé dvě minuty po Alonsově manévru znovu obrací na Whitinga. Za tu dobu odjel Španěl jedno kolo a jeden další sektor. Nachází se za Rosbergem a Alguersuarim a Kubica se propadá.

Whiting říká Ferrari, že by Alonso mohl vrátit pozici zpět. Rivola reaguje: "Je tohle verdikt?" Na což Whiting odpovídá: "Ne, ale tak to vidíme."

Rivola předává informace týmu, zatímco Rosberg předjíždí Alguersuariho, později svého krajana zdolává také Alonso. Kubica dál ztrácí.

13:33:22 - Ferrari se potřetí obrací na vedení závodu. Rivola: "Alonso za sebou nemá jen Kubicu, teď už by musel vrátit dvě pozice." Poláka totiž předjel Barrichello.

Whiting odpovídá: "Dali jsme vám příležitost to udělat. Jelikož je to takhle, stewardi si jezdce vyslechnou po závodě, ale vaší pozici chápu."

13:35:30 - Kubica v závodě končí kvůli technickým problémům.

13:45:31 - Stewardi začínají Alonsa vyšetřovat a tuto informaci zveřejňují.

13:46:26 - Po minutě stewardi oznamují, že Alonsovi udělili trest průjezdu boxovou uličkou.

Ferrari se tedy dozvědělo dvě minuty po incidentu, že podle názoru stewardů nebyl Alonsův manévr v pořádku. Smůlu mělo v tom, že Alonso rychle postupoval dopředu, zatímco Kubica kvůli technice ztrácel.

Doporučujeme

Články odjinud