Ferrari odmítá, že by se zaměřilo na italské odborníky a selhalo

Ferrari odmítá, že by se zaměřilo na italské odborníky a selhalo

Scuderia Ferrari provedla před novou sezónou organizační změny, které v Maranellu znovu posílily roli cizinců. Prezident Luca di Montezemolo ale odmítl, že by tím uznal selhání "italské strategie".

V 90. letech se Ferrari obrátilo na zahraniční inženýry a manažery, aby svůj tým zvedlo na vrchol formule 1. Do Maranella postupně přišli mimo jiné Jean Todt, Ross Brawn, Rory Byrne a Michael Schumacher. Tento "tým snů" pak dokázal na závodních tratích dlouho dominovat a jeho éra definitivně skončila odchodem Jeana Todta na konci roku 2007.

Pak se do vedení stáje začali ve větší míře vracet Italové v čele se Stefanem Domenicalim. Ferrari se od té doby nepodařilo navázat na předchozí úspěchy. Po letošní chybě z Abú Zabí uskutečnilo organizační změny, v rámci kterých dostali důležité role cizinci Pat Fry a Neil Martin. Montezemolo ale odmítl, že by se dalo hovořit o soustředění se na Italy a neúspěchu této koncepce. Ostatně za chybu z posledního závodu byl zodpovědný Australan Chris Dyer.

"Taková interpretace není správná," řekl pro Telegraph. "Jistě, jsme v Itálii, ne v ´sillicon valley´ v Anglii, takže někdy potřebujeme specifické lidi pro specifická pravidla. Když máme v týmu cizince, jsem rád. Čerstvý vzduch, nová kultura. To chci."

"Ale poslouchejte, jsme jediný tým, který kompletně sídlí v Itálii. Vyrábíme motor, převodovku, šasi, všechno v Itálii. Za motory zodpovídá Ital (Luca Marmorini), manažer týmu je Ital (Stefano Domenicali), šéfdesignér je Ital (Aldo Costa). A teď za strategii zodpovídá velmi dobrý Angličan (Pat Fry). Je to velmi dobré, nemáme žádné problémy. A budeme v tom pokračovat (zaměstnávání cizinců), aniž bychom to přeháněli."

Doporučujeme

Články odjinud