Ferrari odhalilo F138

Ferrari odhalilo F138

Tým Ferrari představil ve svém sídle své letošní auto, se kterým samozřejmě má ty nejvyšší ambice. Fernando Alonso a Felipe Massa by měli přivézt oba tituly.

Ferrari F138 vyvíjené pod interním označením 664 je jasným následovníkem loňského F2012. Zavěšení kol zůstalo stejné, je typu pull-rod vpředu i vzadu. Karoserii inženýři přepracovali, její tvary vzadu ještě více podřídili Coanda výfukům.

Zadní část vozu je užší. Konfigurace předních křídel přímo navazuje na loňské verze, odráží se na nich vývoj, který běžel až do konce loňské sezóny. Optimalizováno bylo DRS s ohledem na změnu pravidel, která omezuje jeho používání po celý závodní víkend. Dvojité sání vzduchu nad motorem naznačuje, že Ferrari zřejmě pracuje i na DRD.

Maranellští inženýři se dále hodně věnovali také chlazení brzd vpředu i vzadu. Jejich obecným cílem bylo snížit hmotnost vozu a zvýšit jeho tuhost.

Motor je samozřejmě jen mírnou evolucí toho loňského, protože vývoj pohonných jednotek je stále zmrazený. Motoráři se proto soustředili hlavně na co nejmenší ztráty výkonu v průběhu životnosti agregátu.

KERS zůstává umístěný uprostřed vozu dole. Ferrari říká, že hlavně kvůli bezpečnosti. Celá jednotka je letos menší, lehčí a efektivnější. Vylepšena byla také její konzistence v průběhu životního cyklu.

Co se týče elektroniky, týmy v letošním roce nasazují s předstihem standardizovanou řídící jednotku 2014 s upraveným softwarem z loňské sezóny. Naučí se tak pracovat s hardwarem, než do něj příští rok nahrají zcela nový software pro nové motory.

Stejně jako u všech předních vozů můžeme očekávat, že se do začátku sezóny Ferrari F138 relativně hodně změní.

Fotogalerie - Video

[MODXGalleryRef : 34820]

 

 

 

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud