Ferrari nevylučuje odepsání letošní sezony

Rozhodnutí může padnout už příští měsíc.

Grand Prix Austrálie - nula bodů, Grand Prix Malajsie - nula bodů, Grand Prix Číny - nula bodů. Upřímně asi nikdo by před sezonou netipoval, že taková bude bodová bilance týmu Ferrari v prvních třech závodech. Černé můry fanoušků rudých vozů z Maranella se však staly skutečností.

Tým Ferrari byl v předsezonních testech označován za jednoho z největších favoritů. Na vedoucí stáj Brawn GP však již nyní ztrácí značných šestatřicet bodů.

Není se proč divit, že u Ferrari bijí na poplach, vždyť stáj se vzpínajícím se koněm ve znaku byla v sezonách nového tisíciletí jednoznačně nejúspěšnější, čemuž nynější výsledky zdaleka neodpovídají.

Pro Grand Prix Španělska jsou pro vozy F60 připraveny velké novinky, včetně dvoupatrového difuzoru. Pokud ani to Ferrari nepomůže k dramatickému zlepšení, Stefano Domenicali se v noci na pondělí nechal v Šanghaji slyšet, že nevylučuje, že tým zbytek letoška vypustí a bude své snažení směřovat raději k sezoně 2010.

"Po Španělsku uvidíme. V Evropě budeme moci odhadnout, jak se situace může dále vyvíjet," řekl také.

Na dotaz, zda klíčem k velkému posunu Ferrari může být okopírování dvoupatrových difuzorů, odpověděl následovně:

"Ne, je to mnohem komplikovanější. Toto zařízení určitě pomůže, ale rozhodně to není hlavní klíč k úspěchu. Viděli jsme to třeba u Red Bullu, který i bez difuzorů odvedl výbornou práci. Měli na to víc času než my, na letošek se začali soustředit dříve, to musíme brát v úvahu. Také nesmíme zapomínat na to, že v určitých situacích, jako třeba na začátku dnešního závodu, naše vozy nejsou tak zlé. A je toho víc.

Musíme prostě čekat. Nebude to snadné, vím, ale musíme zachovat chladnou hlavu. Vše se může rychle změnit. Hlavním úkolem pro nás nyní zůstává posunout z nuly výš."

Doporučujeme

Články odjinud