Ferrari: nesplní-li FIA naše požadavky, přihlášky FOTA jsou neplatné

Naše návrhy vyhovují požadavkům FIA, říká Domenicali

Šéf týmu F1 Ferrari Stefano Domenicali potvrdil, že přihlášky týmů FOTA (všechny stávající vyjma Williamsu) budou neplatné, nebude-li splněna některá z jejich podmínek.

Těmi jsou nutnost podepsat novou Concordskou dohodu (smluvní zásady mezi týmy F1, FIA a FOM) do 12. června 2009 a zachování stávajících pravidel obohacených o změny požadovaných FOTA. Jedním ze silných požadavků Ferrari je absence rozpočtového limitu.

"Absolutně ne," odpověděl Domenicali na otázku, zda podmínky FOTA obsahují možnost (třebaže zvýšeného) rozpočtového limitu. "Začít na základě letošních pravidel také znamená, že nebude žádný rozpočtový limit," upřesnil.

Proč zrovna 12. června? Je to termín, který si FIA zvolila jako den, kdy zveřejní startovní listinu ročníku 2010. Navíc je FOTA přesvědčena, že dokáže náklady kontrolovat sama, jak podle ní ukazuje dohoda o omezení či letošním zákazu testů.

"Dohodli jsme se sami a funguje to," řekl Domenicali.

Opatření vedoucí k omezení výdajů obsahují nabídku motorů a převodovek za 6,5 milionů eur na celou sezonu, omezení v oblasti aerodynamiky či vývoje, například tím, že v rámci jednoho ročníku bude povolen jen omezený počet verzí přítlačncýh křídel.

"Nechceme jít nyní ale příliš do detailů, stále jednáme s FIA," řekl Domenicali.

Kromě rozpočtových stropů je velkým problémem na straně týmů způsob, jakým jsou ze strany FIA zaváděna pravidla. Také proto chce FOTA podepsat novou Concordskou dohodu, která ošetřuje i tuto záležitost. Znamená to, že by nová pravidla musela projednat Komise F1 před schválením Světovou radou. Součástí dohody by byl závazek týmů zůstat v F1 nejméně do roku 2012.

FOTA tímto nabízí splnění dvou požadavků FIA: dramatickým snížením nákladů umožnit novým týmům vstoupit do formule 1 a závazek, že ty stávající nebudou odcházet.

Doporučujeme

Články odjinud