Ferrari nedodrželo džentlmenskou dohodu, zlobí se Woking

Ferrari nedodrželo džentlmenskou dohodu, zlobí se Woking

Bezpečnostní delegát FIA Laurent Mekies končí u federace a po povinné dovolené nastoupí od 20. září letošního roku k Ferrari.

Je to už druhý přestup vysoce postaveného zaměstnance FIA do týmu formule 1 v krátké době. Za pár dní se k Renaultu připojí bývalý technický šéf FIA Marcin Budkowski.

Podle Ericca Boulliera porušilo Ferrari džentlmenskou dohodu, kterou týmy mezi sebou uzavřely.

Přestup Budkowského vyvolal velké vášně. Je to člověk, který měl přístup ke všem technickým informacím všech týmů. Samotný přestup člověka z FIA do týmu F1 není problém. Otázkou je, jaká doba má uplynout mezi jeho odchodem z automobilové federace a nástupem k týmu F1.

V souvislosti s aférou Budkowski se týmy dohodly, že to bude nejméně 12 měsíců.

Mekies má ale k Ferrari nastoupit o dost dříve. Mezi koncem u FIA (bude nyní na dovolené) a příchodem do Maranella uplyne asi půl roku.

„Jsme s FIA velmi nešťastní, že ztratila dalšího klíčového zaměstnance ve prospěch závodního týmu,“ řekl Boullier pro Autosport. 

„Zejména poté, co se na posledním setkání Strategické skupiny dohodly všechny týmy, že závodní tým nezaměstná žádného klíčového technického zaměstnance FIA do 12 měsíců od chvíle, kdy opustí FIA. Ferrari šlo proti džentlmenské dohodě a FIA si nevynutila její dodržení.“

McLaren nebude jediný tým, který bude mít podobný názor. Šéfové ostatních týmů je ale ještě veřejně nevyjádřili. 

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud