Ferrari k Massovi: Mohli jsme sehrát divadlo, ale byli jsme transparentní

Ferrari k Massovi: Mohli jsme sehrát divadlo, ale byli jsme transparentní

Šéf Ferrari Stefano Domenicali hájil rozhodnutí zařídit Felipemu Massovi penalizaci, aby se mohl Fernando Alonso v USA posunout na čistou stranu startovního roštu.

Alonso se v Austinu kvalifikoval jako devátý, ale penalizace Romaina Grosjeana ho posunula na osmé místo. Jenomže v trénincích jezdci zjistili, že startovat ze sudých pozic bude velmi obtížné, protože nová trať na nevyužívané straně velmi klouzala.

A protože Alonso bojuje o titul, rozhodlo se Ferrari obětovat Massu, aby mu pomohlo. Mechanici porušili pečeť Massovy převodovky, což se podle pravidel rovná penalizaci pěti míst. Španěl se tak posunul na sedmou příčku a čistou stranu. Kvalifikační porážka od týmového kolegy tak přišla velmi vhod.

"Preferuji naprostou transparentnost, protože u takových věcí můžete snadno něco nasimulovat, pokud chcete," komentoval Domenicali. "Ale měl jsem pocit, že je správné říct pravdu. To je můj styl, náš styl."

"Je to naše zodpovědnost a my jsme věděli, že je rozdíl v přilnavosti na stranách roštu velmi velký. A věděli jsme, že pokud chceme pomýšlet na to, že budeme bojovat ještě v Brazílii, potřebujeme být po prvních kolech s předními vozy, jinak bychom měli po závodě."

Massa přiznal, že toto rozhodnutí nesl nejdříve těžce, ale po závodě už byl rád vzhledem k tomu, jako všechno dopadlo.

"Když pracujete pro tým Ferrari, víte, že středem veškerého rozhodování je tým, a jezdci to respektují," řekl Domenicali.  "Musím za to Felipemu poděkovat. Myslím, že to pochopil."

"To rozhodnutí jsem mu vysvětlil. Kdyby vám šéf nějakého jiného týmu říkal, že jsme se nerozhodli správně, lhal by vám."

Ferrari ve svých úvahách zašlo tak daleko, že mělo obavy, že Red Bull poruší pečeť Webberovy převodovky, aby prostřednictvím jeho penalizace přesunulo Alonsa zpět na špinavou část roštu.

"Ano, proto jsme čekali do poslední chvíle, než jsme to provedli," přiznal šéf Scuderie. "Patří to k rozhodování o strategii. Patří to k tomu."

Domenicali otevřeně dodal, že si Ferrari nelámalo hlavu s tím, že úmyslnou penalizací pro Massu ovlivnilo nejen Alonsa, ale další čtyři jezdce. "Abych byl upřímný, tak ne. Kdybych řekl opak, nevěřili byste mi, takže říkám ne."

Šéf italské stáje byl také dotázán, zda se domnívá, že úmyslná penalizace získaná za účelem ovlivnění startovních pozic odpovídá duchu pravidlům. "Ano, jinak bychom to neudělali," odpověděl.

Doporučujeme

Články odjinud