Ferrari dostalo pokutu za špatně nastavené DRS na Alonsově voze

Ferrari dostalo pokutu za špatně nastavené DRS na Alonsově voze

Fernando Alonso byl po závodě vyšetřován, protože v závodě třikrát použil DRS neoprávněně. Ukázalo se, že se jednalo o chybné nastavení ze strany týmu, který dostal pokutu 15 000 eur.

Pátý v cíli Velké ceny Maďarska Fernando Alonso a tým Ferrari byli vyšetřováni za nelegální užití DRS. Nakonec  tým z Maranella vyvázl s pokutou 15 000 eur a jezdec bez penalizace.

Podle dat, která komisaři v čele s technickým delegátem FIA Jo Bauerem po závodě získali z Alonsova vozu, Španěl třikrát použil DRS, i když ztrácel na jezdce před sebou víc než jednu sekundu. Porušil tak článek 27.5b technických regulí. Systém je přitom teoreticky aktivní jen ve chvílích, kdy vůz ztrácí maximálně jednu sekundu na nejbližší vůz. Podle komisařů bylo DRS špatně nastaveno, ale získaná výhoda byla zanedbatelná.

"Systém aktivace DRS nebyl změněn z předzávodního na závodní nastavení," stálo ve vyjádření komisařů. "Jezdec proto nesprávně obdržel zprávy 'DRS aktivováno' a třikrát na ně reagoval (když byly zaslány neoprávněně). Jakmile byla stáj upozorněna na problém, informovala jezdce, aby DRS používal pouze ve chvílích, kdy ho přímo informuje tým."

"Zatímco byla získána malá výhoda (menší než jedna sekunda za celý závod), tým argumentoval, že číslo 3 (Alonso) utrpělo nevýhodu tím, že nemohlo využít DRS při každé legitimní příležitosti. Tým je ovšem odpovědný za to, aby systém vyhovoval regulím," uvedli komisaři v prohlášení.

Doporučujeme

Články odjinud