Ferrari chystá ještě letos upgrade pohonné jednotky. Velké změny budou i v příštím roce

Ferrari chystá ještě letos upgrade pohonné jednotky. Velké změny budou i v příštím roce

Ferrari podle svého šéfa zatím neví, kdy nasadí vylepšenou pohonnou jednotku. Intenzivně pracuje ale také na té příští.

Ferrari se chce v roce 2022 vrátit do boje o titul. Pomoci mají radikální změny pravidel i nová pohonná jednotka. Její část nasadí Ferrari už letos. 

Podle pravidel mohli výrobci nasadit mezi koncem loňské a začátkem letošní sezóny jednu novou verzi pohonné jednotky. Většina tak udělala na začátku sezóny. Ferrari také, ale jen u části pohonné jednotky. Hybridní část je loňská. 

Kromě toho v Maranellu pracují na voze pro příští rok. „Nyní je doba, kdy se obvykle zmrazuje geometrie šasi a celá koncepce vozu, uspořádání zavěšení, uspořádání chlazení, takže řekněme, že koncept je už hodně pokročilý,“ řekl Binotto pro F1.com.

„Koncept je zmrazený, šasi je ve výrobě, takže je čas, abychom pokračovali v práci na tvaru karoserie, na aerodynamice, křídlech atd. a hodně pracujeme na pohonné jednotce – pohonná jednotka bude příští rok zcela nová z hlediska konceptu i designu...“

Hybridní část ale nasadí Ferrari už letos. „Pro nás bude důležité udělat nejvýznamnější krok, který můžeme, protože víme, že to bude určitým způsobem konečný rozdíl, pokud jde o výkon pohonné jednotky,“ říká Binotto s ohledem na zmrazení vývoje v příštím roce.

„Cílem je pokusit se ztrátu omezit, uzavřít ji, takže proto na motoru tvrdě pracujeme a je to klíčový moment, kdy je třeba nejen najít výkon, ale začít plně homologovat spolehlivost produktu pro příští sezónu.“

„Jde o změnu technologie na straně hybridů. Abychom je mohli zavést, potřebujeme zajistit přepravu materiálů, a protože jsou to nebezpečné materiály, potřebujeme pro ně plnou homologaci a certifikaci, takže nejde jen o to vyvinout hybridní systém na dynamometru a nějak prokázat spolehlivost, ale je tu spousta aspektů, které je třeba vyřešit, aby byly k dispozici na trati.“

Aktualizace: Leclerc dostane novou pohonnou jednotku v Soči

Ferrari potvrdilo, že Charles Leclerc dostane v Soči novou pohonnou jednotku. Čeká ho tak start z konce pole. Kdy novou a vylepšenou pohonnou jednotku nasadí Sainz se rozhodne později.

Doporučujeme

Články odjinud