Ferrari bylo vyšetřováno kvůli možnému porušení pravidel

Ferrari bylo vyšetřováno kvůli možnému porušení pravidel

Dvojité porušení zákazu noční práce členů týmu v Abú Zabí vedlo k podezření, že se Ferrari provinilo proti pravidlům, nakonec ale vyvázlo bez trestu.

Mechanici Ferrari pracovali v noci na pátek a v noci na sobotu, což zakazují Sportovní pravidla, která ovšem také říkají, že každý tým může tento zákaz porušit čtyřikrát během sezóny.

Ferrari ale porušilo zákaz dvakrát během jednoho víkendu, což je v rozporu s vysvětlením FIA, které týmy obdržely během GP Austrálie. "Dle našeho názoru článek 30.19 zakazuje využití dvou výjimek v rámci jednoho víkendu," uvedla tehdy federace.

Ferrari proto muselo dnes na výslech ke stewardům. "Po vyslechnutí představitele týmu stewardi zaznamenali, že tým využil dvě ze čtyř výjimek týkající se příslušných pravidel (o zákazu noční práce). V důsledku toho stewardi rozhodli, že není třeba dál konat."

Rozhodla tak skutečnost, že pravidla nejsou formulována jednoznačně, stewardi se v Abú Zabí neztotožnili s výše zmíněnou interpretací federace z Austrálie, vše se točilo kolem slova "individuální" ve větě: "Ale každému týmu budou během sezóny umožněny čtyři individuální výjimky."

Dodejme, že pokud tým překročí udělené čtyři výjimky, stewardi mu můžou uložit trest v podobě startu obou vozů z boxové uličky.

Doporučujeme

Články odjinud