Ferrari by využilo třetí vůz pro mladého Itala, McLaren je stále proti

Ferrari by využilo třetí vůz pro mladého Itala, McLaren je stále proti

Velké týmy se na téma zákaznických vozů neshodnou. Zatímco Ferrari v nich vidí mimo jiné cestu do formule 1 pro mladé talenty, McLaren obecně nesouhlasí s konceptem třetích aut.

Diskuze o zákaznických vozech se vede ve formuli 1 neustále a nedávno ji přiživil Bernie Ecclestone, když navrhl, aby top týmy pronajímaly nebo prodávaly auta slabým stájím.

"Myslím, že McLaren si není jistý, jestli jsou zákaznické vozy dobré pro tento sport z hlediska filozofie," namítl šéf wokingské stáje Martin Whitmarsh. "Pro formuli 1 je charakteristické, a odlišuje ji to od ostatních forem motorsportu, že jsou týmy konstruktéry, kteří zodpovídají za vývoj a stavbu vlastních vozů. Pramení z toho jistá diverzita."

Podle Whitmarshe si zákaznické vozy nevyžaduje ani současná ekonomická krize. Nevyloučil však, že by se teoreticky mohla situace zhoršit natolik, že by třetí auta byla vhodným řešením.

Na druhé straně Ferrari chce zákaznické vozy dlouhodobě. Před několika lety v nich prezident italské automobilky Luca di Montezemolo viděl možnost vrátit do formule 1 Michaela Schumachera, teď se o nich zmínil v souvislosti se skutečností, že na startovním roštu nebude po dlouhé době stát žádný Ital.

"Řekněme, že budu mít tři silné Italy z nižších formulových sérií. Co pak?" ptal se v Gazzettě dello Sport. "Nemůžu je nechat testovat ve formuli 1, protože je testování zakázané. Nechat je závodit v 458 GT by bylo něco jiného."

"Mám nápad. Dáme menšímu týmu ferrari z předchozího roku a donutíme ho nasadit mladého Itala. To by bylo fantastické."

Ovšem i kdyby se koncept třetích vozů realizoval, nevzdal by prezident Ferrari snahu navýšit počet testovacích dní. "Nelíbí se mi upadající formule 1, ve které se netestuje a nepřicházejí technické inovace. Je dobré věnovat velkou pozornost nákladům, ale nesmíme při tom obětovat technologie a vývoj. Nemůžeme jen škrtat," varoval.

Doporučujeme

Články odjinud