Ferrari bude s FIA hledat talentované závodnice. Zapojí se i Praga

Ferrari bude s FIA hledat talentované závodnice. Zapojí se i Praga

Nový projekt FIA Girls on Track – Rising Stars má podporovat talentované jezdkyně ve věku 12 až 16 let.

Komise FIA pro ženy v motorsportu zahájila projekt „FIA Girls on Track –Rising Stars“. Inovativní nový projekt má najít a vychovávat ženské závodní talenty.

Cílem projektu je ve spolupráci s prvním partnerem Scuderii Ferrari identifikovat nejlepší 12 až 16leté jezdkyně z celého světa a pomoci jim dosáhnout profesionální kariéry v motorsportu v nejkritičtějším věku.

Obě strany se zavázaly ke čtyřletému programu, jehož výsledkem budou dvě jezdkyně, které se mohou potenciálně připojit k Ferrari v sezóně formule 4.

„Jsme velmi rádi, že můžeme spolupracovat s FIA v tomto inovativním programu Girls on Track – Rising Stars,“ uvedl Mattia Binotto. 

„Pevně věříme v hodnotu pomoci mladým lidem rozvíjet se v motorsportu. FDA (Jezdecká akademie Ferrari, pozn. redakce) funguje již více než deset let. Nevybírá jen ty nejlepší jezdce, ale také pracuje na jejich kulturním, technickém a etickém vzdělávání.“

„S ohledem na to jsme cítili, že musíme vyvinout další úsilí, abychom rozšířili naši působnost o mladé ženy, které se chtějí věnovat motorsportu. Ačkoliv neexistuje žádná skutečná překážka pro jejich účast, víme, že pro ženy je v této oblasti obtížnější postupovat. Proto jsme nadšeně reagovali na iniciativu FIA a věříme, že můžeme pomoci přivést ještě více mladých žen do tohoto fantastického sportu. Kdo ví, možná jednoho dne znovu uvidíme ženu, která bude poprvé od roku 1976 závodit ve formuli 1.“

Zapojí se také Praga

Do projektu se zapojí také Pirelli. Projekt odstartoval už začátkem roku. Národní sportovní autority nominovaly 20 jezdkyň z pěti kontinentů. V říjnu se zúčastní rozstřelu, který pořádá závodní škola Winfield Racing School se sídlem na okruhu Paula Ricarda. Partnerem bude firma Praga, která dnes mimo jiné vyrábí motokáry.

Poté bude vybráno 12 jezdkyň, které se budou účastnit soustředění. Na konci budou čtyři jezdkyně, které se zúčastní kurzu Jezdecké akademie Ferrari. Ty nejlepší pak mohou získat smlouvu na sezónu ve formuli 4 v roce 2021. Poté se vše zopakuje.

Praga má blízko také k Romainu Grosjeanovi. Logo firmy má na své helmě. „Ano, spolupracuji s Pragou a měl bych se stále více zapojovat do jejích projektů,“ řekl Grosjean před časem v rozhovoru pro F1sport.

Značka Praga se aktuálně zabývá vývojem a produkcí supersportovních vozů pro okruhové i silniční využití, vlajkovým modelem značky je Praga R1.

Doporučujeme

Články odjinud