Ferrari bude mít v Číně a v Baku rychlostní výhodu, obává se Bottas

Ferrari bude mít v Číně a v Baku rychlostní výhodu, obává se Bottas

Příští dva závody vozů formule 1 budou hostit okruhy v Šanghaji a v ázerbájdžánském Baku, které jsou známé pro své dlouhé rovinky. Valtteri Bottas se obává, že Mercedes bude v těchto dlouhých rovných pasážích rychlostně ztrácet na Ferrari.

V Šanghaji čeká na piloty více než kilometr dlouhá rovinka mezi zatáčkami 13 a 14 a v ulicích Baku se pojede na plný plyn na 2.2 km dlouhém úseku mezi zatáčkami 16 a 1. Právě těchto míst se obává Valtteri Bottas. Fin očekává, že zde bude Mercedes na maximální rychlosti pomalejší než Ferrari.

„Cítíme, že jsme podali stejný výkon, jako v Melbourne,“ vrátil se Bottas k bahrajnskému závodu pro internetové stránky magazínu Racer. „Udělali jsme malá vylepšení, která teoreticky mohla auto trochu zlepšit, Ferrari však stále má velkou výhodu v oblasti maximální rychlosti. Tam ztrácíme nejvíce času,“ řekl finský pilot „stříbrných šípů“.

„Upřímně z toho skutečně máme obavy. Viděli jsme, jak je Ferrari rychlé na rovinkách. V Číně je navíc ještě delší rovinka, proto musíme tvrdě pracovat. Bezpochyby náš vůz stále zlepšujeme a zjišťujeme, co můžeme udělat pro zrychlení na rovince, i tak to ale bude obtížné. Jak ale ukázala minulá neděle, pokud se budeme soustředit jen sami na sebe, tak je možné všechno,“ věří Bottas.

Fin dojel v Bahrajnu na druhém místě za vítězným Lewisem Hamiltonem poté, co se Sebastian Vettel po vlastní chybě roztočil na trati a po technických problémech Charlese Leclerca, který se kvůli ztrátě výkonu propadl z prvního na třetí místo. Reálně však podle Bottase Mercedes na Ferrari ztrácí téměř půl sekundy.

„Myslím, že v Bahrajnu jsme ztráceli 0.4 sekundy jen kvůli nižší rychlosti na rovinkách, kde toto manko nemůžeme dohnat. Možná můžeme získat ztracený čas zpět v zatáčkách, do konce sezóny však stále zbývá mnoho času. Alespoň tedy víme, na čem máme pracovat.“

Leclerca o vítězství v Bahrajnu připravila smůla, Valtteri Bottas si je i tak jistý tím, že si Mercedes v Bahrajnu dvojitý triumf zasloužil. Podle Finových slov postavil jeho tým spolehlivější monopost.

„Na konci závodu jsme pochopitelně měli štěstí, nebylo to ale jen štěstí. Měli jsme spolehlivější auto než Ferrari, a to díky solidní a velmi tvrdé práci celého týmu. Spolehlivost je jedním z klíčových faktorů pro zisk mistrovského titulu a právě díky ní máme nyní více bodů než Ferrari.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud