Ferrari a Honda už použily žetony

Ferrari a Honda už použily žetony

V pondělí vyšlo najevo, že Ferrari a Honda již použily žetony, které jim zbyly na vývoj v průběhu sezóny.

Ferrari mělo podle původních předpokladů nasadit v Kanadě vylepšenou pohonnou jednotku. Scuderia to ale nedávno ústy svého šéfa popřela. Zástupci Hondy zase jen krčili rameny s tím, že se musí domluvit s McLarenem. Použití žetonů popřel také Mercedes a Renault prý má plné ruce práce se spolehlivostí a na výkon se podívá až po letní přestávce.

Arrivabene o žetonech v Monaku:

„V Kanadě nevyužijeme žetony. Ale neptejte se mě, kdy to uděláme, protože nechci, aby se tato informace dostala Němcům (Mercedes).“ 

V pondělí ale týmy obdržely podle motorsport.com dokumenty, které říkají něco jiného. Ferrari již využilo 3 ze 7 žetonů, Honda pak 2 ze 7 žetonů.

Podle motorsport.com mohl Arrivabene záměrně mást Mercedes. Žetony zřejmě padly na úpravy válců. Honda dříve uváděla, že chce zlepšit spalovací proces. Na co žetony ale konkrétně použila, to nevíme.

Je ovšem otázkou, zda Ferrari v Kanadě nasadí novou pohonnou jednotku. Podobně na tom bude také Honda. Ta nejspíše vylepšení nasadí až v Rakousku.

Jinými slovy: k upgrade sice došlo, ale upgradované motory ještě v Kanadě nasazeny být nemusí.

„V návaznosti na naší zprávu z 13. března (TD/008-15) mohu potvrdit, že v rámci přípravy na Grand Prix Kanady, dva výrobci pohonné jednotky použili některé z žetonů, které jim byly přiděleny,“ uvádí v dokumentu Charlie Whiting. V další části je pak uveden aktuální stav:

Žetony – aktuální stav

  • Mercedes: 7
  • Ferrari: 7 (3 využité)
  • Renault: 12
  • Honda: 7 (2 využité)

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud