Fernandes: Já a tým Lotus jsme jako Ron Dennis a McLaren

Fernandes: Já a tým Lotus jsme jako Ron Dennis a McLaren

S blížícím se soudním přelíčením ve sporu o jméno Lotus ve formuli 1 je majitel týmu Lotus Tony Fernandes stále pevně přesvědčen, že je pravda na jeho straně.

Skupina Lotus se spojila s týmem Renault a tvrdí, že veškerá práva na britskou značku má ona. Existence dalšího týmu Lotusu proto podle ní není možná. Fernandes coby majitel týmu Lotus vidí situaci pochopitelně jinak.

"Vyjasněme si pár věcí," řekl. "Vybudujete společnost nezávislou na automobilové společnosti, abyste tu automobilovou společnost ochránili před závodními vzestupy a pády. Ta (samostatná) společnost jde do likvidace. Koupí ji David Hunt. Šestnáct let nezávodí. Od Davida koupí tým Nasa a Tony."

Fernandes tedy koupil samostatný tým. Domnívá se, že je tento postup srovnatelný s tím, co se stalo u jiných stájí. "Ničím se nelišíme od Rona Dennise u McLarenu. Ron Dennis nevybudoval McLaren, udělal to Bruce McLaren. Proton a Dany Bahar nevybudovali skupinu Lotus, udělal to Colin Chapman. Jaký je v tom rozdíl? Proton vlastní skupinu Lotus a já s Nasou vlastníme tým Lotus."

Skupina Lotus vystupuje u Renaultu v roli sponzora, což by se podle Fernandese nemělo plést se samotným týmem, respektive jeho vozem. "Lotus Renault je Renault, tečka. McLaren je McLaren, a ne Vodafone. Mercedes je Mercedes, a ne Petronas Mercedes, a auto není Petronas. A může mi někdo říct, kdo vlastní Renault a Genii? Je tu tolik různých jmen," dodal.

Slyšení před britským soudem ve sporu o Lotus ve formuli 1 je naplánováno na 24. ledna.

Doporučujeme

Články odjinud