Fernandes chtěl za prodej Lotusu až 37 miliónů liber, tvrdí Proton

Fernandes chtěl za prodej Lotusu až 37 miliónů liber, tvrdí Proton

Malajsijská automobilka Proton, jež vlastní skupinu Lotus, chtěla s týmem Lotus dohodu, ale Tonym Fernandesem požadovaná částka se jí zdála příliš vysoká.

Proton tvrdí, že majitel týmu Lotus Tony Fernandes byl ochoten se vzdát názvu Team Lotus, který koupil od Davida Hunta, a žádal za to 22 až 37 miliónů liber. Fernandes totiž chtěl peníze nejen za název Team Lotus, ale také na uhrazení nákladů za etablování nové značky, ztrát za týmové zboží a ušlého zisku kvůli ztraceným sponzorům.

Proton, který se mezitím spojil s Renaultem, byl ale ochoten zaplatit jen za název Team Lotus, a to 5 miliónů liber. Kdyby došlo k dohodě, nechal by dál Fernandese závodit pod názvem Lotus Racing, proto nechtěl platit za ostatní položky. "1MRT (Fernandesův Lotus) po nás nemůže chtít kompenzace za problémy, do kterých se dostal vlastní vinnou," uvedl Proton.

Podle malajsijské automobilky Fernandes od začátku věděl, že Proton vede spor o název Team Lotus, který předtím patřil Davidu Huntovi. Zároveň údajně podepsal smlouvu, v které se zavázal, že jakmile mu skončí licence poskytnutá Protonem, nebude používat název Lotus v jakékoliv formě.

Fernandes původně uzavřel pětiletou smlouvu s Protonem na název Lotus Racing, ale automobilka mu jí po roce ukončila. Proton ale tvrdí, že kdyby šlo jen o spor o týmové zboží, jak bylo uváděno, celá záležitost by šla snadno vyřešit.

"Skupina Lotus a Proton vždy zastávaly názor, že by tato záležitost měla být vyřešena co nejrychleji v zájmu formule 1 a jejích fanoušků. Proto zůstáváme otevřeni rozumným a odůvodněným návrhům."

Pokud se obě strany nedohodnou, čeká je 21. března soud.

Doporučujeme

Články odjinud