Felipe Massa oznámil konec kariéry v F1

Felipe Massa oznámil konec kariéry v F1

Felipe Massa se bude o víkendu v Brazílii opět loučit se svou kariérou. Tentokrát ale zřejmě definitivně.

Brazilský pilot Felipe Massa dnes oznámil, že po konci sezóny 2017 definitivně ukončí svoji kariéru ve formuli 1. Účastník 267 grand prix se s kariérou v „královně motorsportu“ chtěl rozloučit již loni, následně byl ale Williamsem přemluven k setrvání kvůli odchodu Valtteriho Bottase k Mercedesu.

Massa v této sezóně doposud získal šestatřicet bodů, což je o čtyři méně než jeho mladý týmový kolega Lance Stroll. Podle jeho vyjádření v minulých týdnech šlo usuzovat, že má Massa zájem pokračovat v F1 i v příštím roce. Realita je ale nakonec odlišná.

Brazilec tlačil na svůj tým, aby rozhodl o složení jezdecké dvojice do jeho domácí grand prix, která je na programu již příští víkend. Williams však s rozhodnutím zjevně nespěchá. Navíc se zdá, že oproti ostatním kandidátům na závodní sedačku po boku Lance Strolla neměl v posledních dnech Massa zdaleka nejlepší postavění.

Ve spojení s možným angažmá u Williamsu se dlouhodobě mluví o Paulu di Restovi a Robertu Kubicovi, kteří se i zúčastnili testování se starším monopostem britského týmu. Mezi kandidáty na volné místo u Williamsu jsou však poslední dobou řazeni i Pascal Wehrlein a Daniil Kvjat.

"Ráda bych poděkovala Felipemu za vše, co pro náš tým udělal v posledních čtyřech letech. Pracovat s ním bylo velké potěšení. Jsme mu nesmírně vděční, že se rozhodl odložit svůj odchod z formule 1 o jeden rok poté, co Valtteri odešel k Mercedesu. To jen ukázalo, jak silný vztah mezi týmem a Felipem vznikl. Po jeho rozlučce v Brazílii to bylo velmi složité rozhodnutí. Já, Sir Frank i celý zbytek týmu přejeme Felipemu do budoucna jen to nejlepší," napsala pro oficiální týmový web Claire Williams. 

Felipe Massa získal během patnácti let ve formuli 1 jedenáct vítězství, jednačtyřicet pódiových umístění a šestnáct pole position. V roce 2008 se stal vicemistrem světa.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud