Felipe Massa byl obdarován motorem, který dovezl málem až k titulu mistra světa

Felipe Massa byl obdarován motorem, který dovezl málem až k titulu mistra světa

Ferrari poděkovalo Felipemu Massovi za jeho dlouholeté účinkování mimo jiné i tím, že mu automobilka věnovala motor z monopostu sezony 2008. Tehdy se Felipe Massa málem stal mistrem světa.

Massa jím vlastně po pár sekund byl, než se skutečnému šampionovi sezony 2008 Lewisovi Hamiltonovi podařilo v posledních stovkách metrů předjet soupeře a získat tak nutný počet bodů pro zisk titulu. Nejdramatičtější závěr sezony v historii formule 1 pak Massa coby poražený absolvoval s velkou grácií.

Massa poděkoval za velkou podporu ze strany týmu zejména po jeho havárii v kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska 2009, kdy málem přišel o život, nebýt rychlého zásahu lékařů.

"Začali jsme spolupracovat už před tolika lety," řekl Massa na vánočním setkání s týmem. "Chtěl bych vám všem moc poděkovat, mechanikům, inženýrům, všem, kteří pracují na závodní dráze i za pomyslnou plentou v Maranellu. Mohl jsem se těšit velké podpoře od každého z vás, zejména během těžkých chvil, a já nikdy nezapomenu, co pro mě Ferrari po nehodě v roce 2009 udělalo."

Massa také poděkoval současnému šéfovi týmu Stefanu Domenicalimu. 

"Budu k tobě vzhlížet jako k velkému bratrovi. Děkuji ti za vše, co jsi pro mě udělal, za všechny příležitosti, které jsem od tebe a od prezidenta dostal."

Massa také vzpomenul kolegu Alonsa, způsobem, který naznačuje více, než jen věta samotná:

"Potkáme se na dráze znovu, a tentokrát se pokusím tě nepustit před sebe."

Při stejné příležitosti poděkoval prezident Ferrari právě také Fernandu Alonsovi, a to navzdory drobným komplikacím ve vztahu Alonso - Ferrari. Montezemolo musel v červenci veřejně Alonsa pokárat za jeho otevřenou kritiku kvality auta a následně mu bylo zakázáno hovořit o Ferrari jako týmu obecně na svém účtu Twitter, který sledují téměř dva miliony jeho fanoušků. Situaci nepomohlo ani angažování Kimiho Räikkönena, se kterým Alonso osobně nesouhlasil.

"Fernando tomu dal v posledních letech úplně všechno, a zaslouží si kvalitní auto, se kterým v červeném získá titul mistra světa," chválil Montezemolo. "Jeho občasné projevy frustrace chápu, pro nás je to stejné. Jsem si ale jist, že si je vědom toho, co Ferrari reprezentuje, a už jenom proto tomu dá v dalším pokusu ještě více."

O Alonsa usiluje pro sezonu 2015 McLaren a o dalším vztahu Alonsa a Ferrari rozhodne jejich vzájemné působení s Räikkönenem během sezony 2014. Zájem McLarenu o Alonsovy služby může ovlivnit také snaha Rona Dennise vrátit se do vedení týmu F1.

Doporučujeme

Články odjinud