Fanoušci budou moci navrhnout změny v systému penalizací

Fanoušci budou moci navrhnout změny v systému penalizací

Fanoušci formule 1 budou moci v novém dotazníku navrhnout vlastní alternativy k současnému systému penalizací. Z toho současného často vyplývají iracionální tresty, kdy je na příklad pilot na startovním roštu penalizován o více pozic, než je vozů ve startovní listině.

Vedení formule 1 na oficiálním webu chystá dotazník, kde bude široké veřejnosti umožněno navrhnout změny pro současný systém penalizací.

Podle dat získaných z předchozích průzkumů si vedení šampionátu uvědomuje, že současný systém trestů není pro diváky úplně přehledný a optimální. Formule 1 by tak chtěla zjistit, jaký je pohled fanoušků na určité aspekty tohoto problému, který mnohdy kritizují i jezdci a týmy.

I vedení formule 1 samo navrhuje některá možná alternativní řešení, která chce v dotazníku fanouškům představit a získat od nich zpětnou vazbu. Podle představitelů „královny motorsportu“ by měla být nová pravidla pro penalizace hlavně snadno pochopitelná a racionální.

Podle představ vedení F1 by mohly penalizace nově postihovat jezdce i jinak, než odsunutím o několik pozic na startovním roštu. Pilotům by mohlo být na příklad zakázáno zúčastnit se jednoho z tréninků nebo by jim mohl být omezen kvalifikační výkon.

Jezdci by mohli před kvalifikací obdržet zátěž navíc, nebo by jim mohl být omezen průtok paliva. Se zákazem startu ve volném tréninku by se poté rovněž mohl pojit i nižší využitelný počet sad pneumatik na jeden závodní víkend.

Podle dalších úvah by dále penalizace mohly omezit jednotlivé týmy na čase stráveném v aerodynamickém tunelu a v dalších možnostech testování. Jako penalizace by mohly sloužit i trestné body, které by týmy získávaly za určité typy prohřešků.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud