F1 zvažovala i uzavření paddocku, prozradil Horner

F1 zvažovala i uzavření paddocku, prozradil Horner

Vedení formule 1 hledalo podle Christiana Hornera způsoby, jak uskutečnit první podnik letošní sezóny, Velkou cenu Austrálie. Vedení podle šéfa Red Bullu zvažovalo také „uzavření“ paddocku, ale týmy tento návrh nepodpořily.

Tým McLaren ve čtvrtek před plánovaným prvním závodem sezóny oznámil, že jeden z jeho členů se nakazil novým koronavirusem. Britská stáj se proto na základě jeho pozitivního testu rozhodla nezúčastnit se závodu v Melbourne.

Ve čtvrtek večer proto začala jednání zástupců F1, Mezinárodní automobilové federace (FIA) a devíti zbývajících týmů.

Pro Motorsport.com Horner přiznal, že on (stejně jako týmy AlphaTauri a Racing Point) byl pro to, aby se závod za určitých podmínek uskutečnil.

Těsně před rozhodnutím o zrušení závodu přitom zástupci okruhu potvrdili, že pokud by se závod uskutečnil, stalo by se tak bez přítomnosti diváků.

„Probírali jsme samozřejmě různé scénáře. Mluvilo se o uzavření paddocku a o dalších opatřeních. Zdravotnické organizace a FIA souhlasily s pokračováním, pokud s tím bude souhlasit i většina týmů. K tomu ale bohužel nedošlo,“ popisuje Horner.

Většinovou podporu nezískal ani nápad vyhodnotit situaci pro zbytek víkendu po odjetí pátečních tréninků. Horner byl rozhodnutím vedení F1 frustrován.

„Je samozřejmě škoda, že nezávodíme. Musíme ale vzít do úvahy zdraví našich zaměstnanců a personálu. FIA a promotér se rozhodli podnik zrušit, je to frustrující,“ řekl.

Ředitel formule 1 pro oblast motorsportu Ross Brawn, který se jednání také účastnil a podle všeho i on chtěl, aby závodní víkend proběhl, přiznal, že F1 doplatila na rychlé rozšíření pandemie koronaviru.

„Každého pravděpodobně překvapilo rychlé rozšíření tohoto problému. Eskalace nových případů v zemích jako je Itálie. Nikdo to nemohl očekávat,“ řekl Brawn.

„V posledních několika týdnech jsem často mluvil s (šéfem Ferrari) Mattiou Binottem. Z toho, co viděl v Itálii, se jeho nálada v posledních pěti až sedmi dnech změnila. Byli jsme na této lodi, která se plavila, a byli jsme optimističtí, že bychom se přes to mohli dostat, že bychom mohli začít formuli 1 a v obtížných časech přinést trochu úlevy. Jakmile jsme měli pozitivní případ a jeden tým kvůli tomu nemohl závodit, měli jsme problém, který jsme museli řešit,“ dodal.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud