F1 v roce 2021: Až 25 závodů, bonus pro Ferrari a rozpočtový strop

F1 v roce 2021: Až 25 závodů, bonus pro Ferrari a rozpočtový strop

V roce 2021 má proběhnout největší revoluce v historii F1. Velikost této změny tkví zejména v rozsahu. Změní se příjmy, výdaje i technická pravidla.

Auto Motor und Sport přinesl několik nových informací ohledně pravidel a změn, které mají nastat za dva roky.

Už v příštím roce by mohla nastat první fáze rozpočtového stropu. Nepůjde o žádná omezení, ale jen o snahu získat údaje o hospodaření týmů. V roce 2021 pak začne postupně omezování výdajů. V prvním roce 180, pak 165 a nakonec 135 milionů dolarů.

Změní se i rozdělování příjmů. Kromě peněz za pořadí bude v určité podobě zachován bonus pro Ferrari (40 milionů) a také bonusy pro výrobce motorů (10 milionů), kteří by měli dodávat své pohonné jednotky za pevně stanovenou částku.

V polovině letošního roku by měly být podle Rosse Brawna k dispozici také technická pravidla. Později se však ještě mohou upravovat. F1 chce sledovat, jak budou fungovat letošní změny. Ty mají totiž stejný hlavní cíl jako pravidla pro rok 2021 – zlepšit předjíždění.

Demokracie zůstane

Týmy mají být i po roce 2020 zapojeny do rozhodovacího procesu o nových pravidlech. Systém má být však pružnější a jednodušší. Bude patrně snaha, aby změny bylo možné schválit nějakou formou většiny. Dnes je od určitého data pro změny v aktuální či blížící se sezóně nutný jednomyslný souhlas. 

F1 se chce postupně dostat až na 25 závodů. V současném formátu závodního víkendu to však není možné. Konkrétní řešení není zatím jasné. Může dojít například ke zkrácení pátečních tréninků. Ross Brawn chce minimálně zvýšit efektivitu týmů – například omezením počtu hodin, které je možné na okruhu odpracovat. Už dnes platí večerka, která omezuje práci v noci.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud