F1 musí být sport pro opravdové chlapy, říká Alonso

F1 musí být sport pro opravdové chlapy, říká Alonso

Formule 1 by podle Fernanda Alonsa měla využít příležitosti, která se změnou pravidel pro rok 2017 nabízí, a udělat z ní znovu "sport pro opravdové chlapy".

Dvojnásobný mistr světa již několikrát veřejně kritizoval současné monoposty F1, které podle něj nejsou dostatečně rychlé, jsou příliš těžké a ve snaze šetřit palivo jezdec nemůže jet naplno.

Některá pravidla (jako například současný systém kvalifikace) jsou podle něj navíc příliš komplikovaná na pochopení. Pilot McLarenu však vidí naději v nových pravidlech, které začnou platit příští rok.

„Od zimy je nejdůležitější udělat vozy rychlejší a z F1 vytvořit sport pro opravdové chlapy, což je plán pro příští rok. Všichni se shodují, že musí dojít ke změně, snad jdeme správným směrem,“ říká Španěl.

„Všichni chceme zlepšit sport, udělat lepší závody a zlepšit podívanou. Není tu ale žádné zázračné řešení, jen se každý rok mění pravidla.“

„Já považuji za hlavní, že kvůli pravidlům už není řízení vozů taková zábava jako před pár lety. Pneumatiky, hmotnost vozu, jsme o 125 kg těžší než před několika lety.“

I přesto však podle Alonsa nabídla formule 1 v nedávné historii velmi zajímavé a napínavé ročníky.

„Myslím, že v uplynulých letech jsme viděli několik skvělých šampionátů, 2010 a 2012, 2008 s Felipem (Massou) a Lewisem (Hamiltonem). V posledních letech byl sport kritizován, ale show tu stále byla.“

„Auta by měla být příští rok rychlejší, takže neustále děláme změny, abychom zlepšili podívanou, žádné zázračné řešení to ale podle mě není,“ uzavírá Alonso.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud