F1 jedná o návratu Velké ceny Argentiny

F1 jedná o návratu Velké ceny Argentiny

Autódromo Juan y Oscar Gálvez v Buenos Aires by příští rok mohl poprvé od roku 1998 hostit velkou cenu vozů formule 1, píše portál Independent.

Jeden z hlavních argentinských promotérů Arturo Rubinstein řekl, že jedná s majiteli F1, společností Liberty Media, o návratu formule 1 do jihoamerické země.

V Argentině formule 1 závodila poprvé už v roce 1953. Až do roku 1998 přitom Autódromo Juan y Oscar Gálvez hostil 21 velkých cen. Za vypadnutím Argentiny z kalendáře stály finance, nyní se však jeví její návrat reálný díky změně vlády a odkoupení F1 Liberty Media.

„Jednáme s Liberty Media, abychom se stali promotéry velké ceny v Argentině,“ řekl Arturo Rubinstein, prezident investiční společnosti Blue Capital. Podle jeho slov chce argentinská vláda přispět 30 miliony dolarů na rekonstrukci trati tak, aby splňovala požadavky Mezinárodní automobilové federace (FIA) na pořádání závodu F1. Práce by přitom měly trvat půl roku, Rubinstein proto doufá, že by se mohla dostat do kalendáře již příští rok.

„Práce na opravách a zlepšení okruhu začnou, jakmile podepíšeme dohodu o pořádání závodu v Buenos Aires na pět let, předpokládáme přitom, že to vyjde na 30 milionů dolarů. Podle názoru odborníka mohou být práce hotovy do šesti měsíců.

Chceme mít závod v roce 2019, na začátku kalendáře, aby se to spojilo s Austrálií. I v historii byly závody v Argentině na začátku kalendáře. Další možností je listopad, před nebo po Brazílii.“

Plány na pořádání velké ceny přitom vznikly v roce 2013. O rok později došlo také na jednání s tehdejším šéfem F1 Berniem Ecclestonem, ovšem vzhledem k politické a ekonomické situaci Argentíny bylo nutné s pořádáním závodu počkat.

Podporu přitom mají také v argentinském prezidentovi Mauriciu Macrim, který byl prezidentem fotbalového klubu Boca Juniors.

Na inspekci okruhu se již minulý rok vypravil také ředitel závodů F1 Charlie Whiting. V současné době se na okruhu jezdí závody vozů TC2000 a juniorské formule 4.

Argentina by se tak do kalendáře mohla vrátit podobně jako Mexiko, kde se od roku 2015 znovu závodí na okruhu bratří Rodríguezů. Ve formuli 1 však také působí mexický pilot, zatímco Argentina svého zástupce nemá od roku 2001, kdy za tým Prost závodil Gaston Mazzacane.

Foto: Getty Images / Pascal Rondeau

Doporučujeme

Články odjinud