F1 Esports: Martin Štefanko získal první body pro Haas

F1 Esports: Martin Štefanko získal první body pro Haas

V londýnské Gfinity Esports aréně dnes večer začala letošní sezóna virtuálního šampionátu Formula 1 Esports Series, kterého se s výjimkou Ferrari účastní všechny týmy startovního pole mistrovství světa formule 1. Na startu dnešních závodů nechyběla ani dvojice českých pilotů týmu Haas Martin Štefanko, Michal Šmídl.

Během prvního živého eventu F1 Esports se osmnáctka vyvolených jezdců utkala na tratích v Melbourne, v Šanghaji a v ulicích Baku. Každému ze závodů předcházel trénink i kvalifikace. V F1 Esports spolu účastníci soupeří ve hře F1 2018.

V každém ze závodů musel každý z pilotů absolvovat jednu povinnou zastávku v boxech. Závody v F1 Esports se jezdí na 25% délky reálné grand prix vozů formule 1. Body se udělují stejným systémem jako ve formuli 1, získává je tedy nejlepší desítka v cíli.

Závod 1 – Melbourne

Kvalifikaci pro první závod večera v Albert Parku v australském Melbourne vyhrál pilot Mercedesu a loňský šampion F1 Esports Brendon Leigh. Martin Štefanko startoval ze třinácté příčky a Michal Šmídl z místa osmnáctého.

Britský gamer Brendon Leigh vytěžil z pole position maximum a v závodě zvítězil před finským jezdcem Williamsu Tinem Naukkarinenem a dalším Finem z týmu Red Bull Jonim Tormalou.

Oba čeští piloti se ze svých startovních pozic dokázali posunout kupředu, na body to ovšem nestačilo. Štefanko dojel dvanáctý a Šmídl čtrnáctý.

Závod 2 – Šanghaj

Pole position pro druhý závod večera v Šanghaji získal druhý z pilotů Mercedesu Daniel Bereznay. Štefanko tentokrát startoval až osmnáctý, zatímco Šmídl dvanáctý.

Bereznay své nejlepší postavení na startu nedokázal přetavit ve vítězství. Do cíle závodu dojel na druhém místě za týmovým kolegou Brendonem Leighem, který tak získal druhé vítězství večera. Na třetím místě dojel Němec Marcel Kiefer s růžovým monopostem Force India.

Martin Štefanko zajel v Šanghaji dobrý závod. Díky své rychlosti na trati, dobře zvolené strategii a vzájemným soubojům soupeřů před ním dojel do cíle na desátém místě. V závodě byl nakonec klasifikován devátý díky dodatečné penalizaci jednoho z pilotů před ním. Pro Haas tak Štefanko získal první dva body.

I Michal Šmídl se mohl zapojit do boje o body, z bitvy o první desítku ho však vyřadily dvě penalizace obdržené během závodu.

Závod 3 – Baku

V ulicích Baku opět vyhrál kvalifikaci pilot Mercedesu Daniel Bereznay. Ze čtrnácté, respektive šestnácté příčky odstartovali do závodu Martin Štefanko a Michal Šmídl.

Bereznay až do posledních kol bojoval o vítězství s týmovým kolegou Brendonem Leighem a pilotem Toro Rosso Frederikem Rassmussenem. Do závěrečného kola závodu však na prvním místě najel Leigh a směřoval ke třetímu vítězství v řadě. V poslední možné chvíli ho však na cílové rovince předjel Rassmussen se svým Toro Rosso, který tak vítězství „ukradl“ pro sebe. Bereznay dojel třetí.

Čechům se v Ázerbájdžánu nedařilo. Štefanko závod nedokončil a Šmídl po penalizaci za překročení maximální rychlosti v boxové uličce dojel na chvostu startovního pole.

Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Doporučujeme

Články odjinud