F1 chystá další trofej. Získá ji jezdec s největším počtem předjetí  | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

F1 chystá další trofej. Získá ji jezdec s největším počtem předjetí

Formule 1 udělí na konci sezóny další trofej. Tentokrát mírně kontroverzní.

Formule 1 uděluje za celou sezónu dvě cenné trofeje – pro vítěze šampionátu mezi jezdci a trochu mladší také pro vítěze mezi týmy. 

Kromě toho ale existuje několik menších trofejí, které většinou mají i svého sponzora. Společnost DHL už roky uděluje trofej týmu s nejlepšími zastávkami v boxech a také jezdci, který zajede nejvíce nerychlejší kol závodu. Trofej od FIA přebírá také jezdec, který získá nejvíce pole position v sezóně.

GettyImages-1291004021.jpgGettyImages-1290494392.jpgGettyImages-1290494926.jpg
Vlevo: Trofeje od DHL za nejvíce nejrychlejších kol (Hamilton) a nejlepší zastávky v boxech (Red Bull). Foto: Getty Images / Mark Thompson, Bryn Lennon

Nyní F1 zavádí novou trofej, kterou dostane jezdec, který za sezónu zaznamená nejvíce předjížděcích manévrů.

Je to trochu kontroverzní trofej a to nejen z toho důvodu, že se nemalá část předjetí odehraje pomoci DRS. Kromě toho totiž vždy záleží, zda počítáme i předjetí v prvním kole (většinou se u podobných statistik nepočítají) apod.

Cena bude mít oficiální název Crypto.com Overtake Award a má „oslavovat& odvahu jezdců, kteří v honbě za úspěchem dělají odvážné manévry“.

Sponzorem ceny je Crypto.com, se kterým už F1 spolupracuje. Je globálním partnerem sportu a také sponzorem sprintových kvalifikací.

F1 také chystá novou grafiku, která se bude věnovat ceně i předjíždění obecně. 

Na podrobnosti a pravidla si budeme muset ještě počkat. Jasné ale už je, že cena bude poprvé udělena letos po skončení sezóny a to za největší počet předjetí za celou sezónu. Jinými slovy se počítají i předjetí, která už jezdci provedli v prvních 11 sezónách. Na prvním místě je zatím Sebastian Vettel.

Doporučujeme

Články odjinud