F1 Academy představila kalendář pro první sezónu | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

F1 Academy představila kalendář pro první sezónu

Formule 1 letos představí novou závodní sérii, která má za cíl dostat do světa motorsportu více žen.

Již druhá čistě ženská série (po W Series) odstartuje na konci dubna na Red Bull Ringu. Ještě předtím ale závodnice absolvují první testy – od 11. do 12. dubna v Barceloně. Testovacích dnů bude celkem 15. Harmonogram dalších uveřejní F1 později.

Závodních víkendů bude celkem 7. V každém se odjedou dva tréninky o délce 40 minut. Následovat budou dvě kvalifikace o délce 15 minut. První určí pořadí na startovním roštu pro první závod, druhá pro třetí závod. Prostřední závod bude sprintem. Osm nejlepších jezdkyň z prvního závodu se otočí (osmá bude startovat první, sedmá druhá atd.).

Závod potrvá 30 minut, sprint bude o deset minut kratší. Pro dva klasické závody je bodování stejné jako v případě F1. Ve sprintu bude bodovat první osmička a vítězka získá 10 bodů. Další body budou za nejrychlejší kola a vítězství v kvalifikaci.

F1 Academy je na úrovni Formule 4. Závodit se bude s využitím podvozku Tatuus T421 spojeného s motorem Autotecnica o výkonu 165 koní. Pneumatiky dodá Pirelli.

Sezóny se zúčastní 15 vozů, které připraví týmy z F2 a F3. Konkrétně jde o ART, Campos Racing, Carlin, MP Motorsport a Prema.

V Austinu se F1 Academy pojede v rámci víkendu formule 1. Dlouhá přestávka mezi předposledním a posledním závodem je způsobena tím, že se vozy budou do USA dopravovat lodí, aby se ušetřily náklady. 

Kalendář

Datum Okruh
28. a 29. dubna Red Bull Ring, Rakousko
5. až 7. květnaž Valencie, Španělsko
19. až 21. května Barcelona, Španělsko
23. až 25. června Zandvoort, Nizozemsko
7. až 9. července Monza, Itálie
29. až 30. července Le Castellet, Francie
20. až 22. října Austin, USA

Doporučujeme

Články odjinud